T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

viernes, 13 de julio de 2012

BOLERO
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:

Any 1940
Cobla-orquestra de Girona que fou fundada l'any 1940, procedent de l'Orquestra Melody-Jazz (que també feien alguna sardana, sense fer Cobla completa), activa entre 1934 i 1939, i que al acabar la guerra va haver de posar-se un nom espaÑol.* Els veig anunciats per primera vegada (El Pirineo, 19 de Juliol de 1940) amb el nom de Bolero en un Ball de la Creu Roja, a Girona. Van aconseguir un lloc ben destacat en el camp dels ballables de l’època, gràcies a la dignitat i gust interpretatiu dels seus components. Una de les formacions més representatives d'aquells primers anys fou la següent: Josep Viader i Moliner (contrabaix), Ramon Perich (bateria), Josep Mª Grabalosa i Tomàs (vocalista, saxòfon i clarinet, a qui tothom deia "en Pitu Grabulosa" ; va tenir molts anys una petita botiga de música a la Plaça del Jardí de la Infància de Girona; a més de vendre material musical i instruments, també en llogava, i el primer saxo tenor que vaig tenir a les mans era un Orsi llogat a en "Pitu Grabulosa" per 100 Pts. al mes), Enric Moli i Rubirola  (sense accent a la "i") i Josep Garcia (saxòfons), Eliseu Boix i Galís (piano), Enric Juncà i Manel Saderra i Puigferrer (trompetes) i Juli Armengol i Aupi i Ferran Prunell i Cruz (trombons).
La formació de la foto:
Darrere: Josep Viader (contrabaix), Eliseu Boix (piano) i Ramon Perich (bateria i representant)
Davant: Juli Armengol (trombó), Enric Juncà (trompeta), Josep Aznar (trompeta), Josep Grabalosa (vocalista, saxo alt i clarinet), Enric Moli (saxo tenor) i Josep Garcia (saxo tenor).
* En Josep Mª Grabalosa i Ayats m'explica alguns detalls molt precisos que van sortint en els diferents peus de foto. Pel què fa a aquesta:
1) El canvi de nom el van fer l'any 1940 a la festa de Maçanet de Cabrenys, d'on era originària la seva mare, Carme Ayats i Vilanova, esposa, per tant, de Josep Mª Grabalosa i Tomàs.
2) Van triar el nom de Bolero perquè era sinònim de ball, sonava igual en català que en castellà i també anava bé pel fet de tenir sis lletres (igual que Melody) que coincidia amb el nombre de faristols amb què formaven el rest de davant, tal com podem veure a la imatge.
3) En Manel Saderra era a l'Àfrica fent el servei militar; Ramon Perich i Josep Mª Grabalosa li escriuen per demanar-li que quan torni s'incorpori a la Bolero, com a trompetista i arranjador, i en Manel, després d'una breu estada a Banyoles -on no hi estava massa bé, per problemes de caire polític, era massa bona persona i massa catalanista, es veu- s'incorpora a l'Orquestra, anant a viure a Girona, crec que a Santa Eugènia, que aleshores era municipi independent.


Any 1942
Darrere: Juli Armengol (contrabaix, no sé on seria el mestre Viader, potser feia el servei militar), Josep Aznar (trompeta), Manel Saderra (trompeta i director) i Ferran Prunell (trombó)
Davant: Eliseu Boix (piano), Ramon Perich (bateria i representant), Josep Mª Grabalosa (vocalista, saxo alt i clarinet), Enric Moli (saxo tenor) i Josep Garcia (saxo tenor).
Foto: Lux. Arxiu Josep Mª Grabalosa i Ayats.


Any 1943
Dato aquesta curiosa foto per aproximació, però en tot cas no seria posterior a l'any 1944, doncs Enric Moli aquell any va anar a l'Orquestra Pizarro. Em sembla curiosa per la presència de Josep Mª Boix, membre fundador de la Cobla-orquestra Girona, de la qual n'era director des de 1933, i en la qual s'hi va jubilar l'any 1969. Podria tractar-se d'una trobada informal, o bé podria ser que els hagués anat a ajudar. Es retrobava aquí amb un altre dels fundadors de la Girona, en Ferran Prunell, que n'havia marxat a principis dels anys 30.
Drets: Josep Mª Boix i Risech, Juli Armengol [?], Josep Mª Grabalosa, Ferran Prunell i Enric Moli
Ajupits: Eliseu Boix, Desconegut, Ramon Perich i Desconegut.
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona)
. Fons Josep Mª Boix.Any 1944
L'any 1943 havien incorporat micròfons i altaveus. Els van estrenar en un ball de tarda a la Sala Coliseu, de Girona, i Ràdio Girona ho va retransmetre. El primer tema que es va poder escoltar va ser el tango Adiós muchachos.
Darrere: Eliseu Boix (piano), Josep Aznar (trompeta), Manel Saderra (trompeta i director), Juli Armengol (trombó) i Ferran Prunell (trombó)

Davant: Josep Viader (contrabaix), Ramon Perich (bateria i representant), Josep Mª Grabalosa (vocalista, saxo alt i clarinet), Enric Moli (saxo tenor) i Josep Garcia (saxo tenor).


Any 1947
Cartell de la temporada 1947-1948. Que jo sàpiga, és el primer, i coincideix amb l'any que es van estrenar com a Cobla-orquestra; a petició dels seus companys en Josep Mª Grabalosa no tocava a la Cobla: no perquè no ho fes bé, sino perquè volien que es reservés per la seva labor de vocalista, que era molt "carregada" en un dia normal de treball: acompanyar l'Ofici, ball vermut, concert de tarda, sardanes de tarda (i a vegades també a la nit), concert de nit (amb sarsueles incloses) i ball de nit. En la identificació dels músics poso l'instrument que tocava cadascú a la Cobla.
Columna esquerra, de dalt a baix: Josep Viader (contrabaix) i Josep Mª Grabalosa (no tocava a la cobla, com deia abans)
Columna dreta, de dalt a baix:
Josep Mª Ferrer i Font (tible) i Eliseu Boix (trombó)
A dalt: Juli Armengol (fiscorn), Josep Aznar (trompeta), Desconegut (tible) i Ferran Prunell (fiscorn)
A baix: Manel Saderra (trompeta), Josep Garcia (tenora), Enric Pagès (tenora) i Ramon Perich (flabiol).Any 1949
Cartell publicitari de la temporada 1949-1950, fotografiat per Barber, i dissenyat per Lluís Cairó i Soms, músic i decorador, autor de molts cartells que es troben en aquest blog.
A dalt: Ramon Perich, Enric Pagès, Josep Garcia i Juli Armengol
Al mig: Desconegut, Eliseu Boix i Àngel Pont i Montaner
A baix: Josep Aznar, Martí Puntí, Ferran Prunell i Manel Saderra
A baix de tot: Josep Mª Grabalosa, conegut artísticament només pel seu cognom. En Grabalosa tenia molt bon estil i bona veu, i una vegada que van alternar al Coliseu amb l'Orquestra d'Antonio Machín, eren les Fires de Girona, es veu que quan es va acabar el ball l'artista cubà va dir a l'empresa que els havia llogat que no volia tornar a alternar mai més amb l'Orquestra Bolero ... sembla que la gran estrella del moment no va païr bé alternar amb un cantant que rebia tants o més aplaudiments que ell.Foto: Barber. Cartell: Lluís Cairó i Soms.Any 1950
Novament el tàndem Lluís Cairó (disseny) i Barber (foto), per confegir el cartell de la temporada 1950-1951, que presento en dues versions.
Envoltant al cantant, Josep Mª Grabalosa, i fent servir gairebé totes (doncs hi ha algun canvi) les fotos del cartell de la temporada anterior, hi tenim tres grups de quatre músics:
A dalt: Martí Puntí, Ferran Prunell, Desconegut i Ramon Perich
Al mig: Manel Saderra, Desconegut, Josep Garcia i Desconegut
A baix: Josep Aznar, Enric Pagès, Antoni Vilà ("Pirro")* i Pere Serra.
* A l'Antoni Vilà el vaig tractar força temps quan ell era representant artístic, és a dir que gestionava lloguers de grups musicals per les Festes Majors, i jo portava, en diferents moments, la representació de les Cobles-orquestres Màxim's  i  Atlàntida  i de l' Orquestra Catalana de Ball.
El primer cartell és la portada d'un cançoner.
El segon cartell és de l'arxiu de Josep Mª Grabalosa i Ayats.
Foto: Barber. Cartell: Lluís Cairó i Soms.


Any 1951
Fan servir la mateixa foto pel cartell [Lluís Cairó (disseny) i Barber (foto)] de la temporada 1951-1952, posant una etiqueta on en l'altre posava 1950-1951, i s'observa un petit canvi en el disseny: posen estrelles en lloc de esferes a la sanefa. També sembla que deixen la representació que tenien a Barcelona (Joan Noguera i Solé).
Envoltant al cantant, Josep Mª Grabalosa, hi tenim tres grups de quatre músics:
A dalt: Martí Puntí, Ferran Prunell, Desconegut i Ramon Perich
Al mig: Manel Saderra, Desconegut, Josep Garcia i Desconegut
A baix: Josep Aznar, Enric Pagès, Antoni Vilà ("Pirro") i Pere Serra.
Després d'aquesta temporada van passar a anomenar-se Cobla-orquestra La Principal de Girona, pels motius que s'expliquen en l'entrada corresponent. De fet el cantant Josep Grabalosa es va acomiadar en la darrera actuació a Malgrat de Mar amb aquestes paraules:
«Se despide de ustedes la Orquesta Bolero y les saluda La Principal de Girona». Sembla que l'any 1940, a Maçanet de Cabrenys, en "Pitu Grabulosa", home d'un humor i bonhomia envejables, es va acomiadar d'igual manera, fent referència a que passaven de ser l'Orquestra Melody-Jazz, a ser l'Orquestra Bolero.
Foto: Barber. Cartell: Lluís Cairó i Soms. Arxiu Josep Mª Grabalosa i Ayats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!