T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

sábado, 7 de julio de 2012

L'AS D'ANGLÈS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1924
Orquestrina d'Anglès, que amb el temps esdevindria Cobla-orquestra, i que va ser pionera en la interpretació de la música moderna (d'aquell moment) a Catalunya.
L'any 1921 es va celebrar al Teatre Gubau d'Anglès un festival en benefici dels soldats morts i ferits en la guerra que s'estava lliurant al Marroc. Una Orquestra improvisada, formada per tots els músics disponibles d'Anglès va actuar desinteressadament interpretant diverses peces musicals durant els intermedis d'una representació teatral del quadre artístic d'aficionats que en aquells moments dirigia Sebastià Franch.
Quan s'estava fent el programa, Manel Sala (que devia ser un dels organitzadors, o potser l'impressor) va suggerir posar nom a l'Orquestra, escollint L'As, fent referència als asos de l'aviació de la Primera Guerra Mundial.
L'any 1923 uns músics van formar un quintet i van adoptar aquest nom: Quintet Jazz-Band L'As d'Anglès, debutant l'any 1924. Aquests músics eren els que veiem a la foto:
Ramon Ribera i Vilaseca [trombó i jazz-band], Francesc Codina i Moner ("Paco Pic") [contrabaix], Josep Figueras ("Bet") [viola], Josep Mª Carbonell i Perich [violí] i Pere Masats i Vilata [piano].
Extrec bona part de la informació de L'As d'Anglès de dos articles publicats al diari Los Sitios, de Girona, el 5 de Setembre de 1972 i el 20 de Març de 1975.
Una mica d'informació addicional dels fundadors:
Pere Masats i Vilata, d'Anglès; va ser l'ànima del grup, tenia una fusteria en la qual hi feien material escolar (algú recorda els llapissos Masats? o els llapis de color Alpino?) i on donava feina als músics que venien de fora i no tenien treball. Fou alcalde d'Anglès durant la República.
Francesc Codina i Moner ("Paco Pic"), d'Amer. Jo el vaig arribar a conèixer, un vell una mica rondinaire que espantava (fent broma) a la mainada, que era conegut també pel malnom de "el borni", doncs quan era petit va perdre un ull jugant al bèlit, al anar-li a parar a l'ull el bastonet amb què es juga aquest joc. Insomne crònic, moltes vegades te'l trobaves assegut sota les voltes de casa seva a les tantes de la matinada, estiu o hivern. Era un home alt i gros, molt popular, i que sempre, en un moment o altre de les actuacions, feia voltar la verra (contrabaix) com si fos una baldufa. Recordo que el dia que va morir, al llit de casa seva, es comentava que a l'entrada de l'habitació hi havia dos contrabaixos, un a cada costat de porta ... El seu fill que compartia nom, cognom i sobrenom, també fou contrabaixista, i el podem veure en diverses entrades d'aquest blog. 
Josep Figueras ("Bet"), d'Anglès; era rellotger, espardenyer i també cultivava clavellines. Fou mestre de música de molt jovent d'Anglès.
Josep Mª Carbonell i Perich, de Girona, prestigiós violinista i compositor que al cap d'un any marxaria per dirigir la Cobla-orquestra Selvatana.
Ramon Ribera i Vilaseca, d'Anglès; era botiguer, a casa seva venien de tot i també feien d'hostalers. Tocava el trombó, i s'enfrontà amb les dificultats del jazz-band, un instrument aleshores raríssim (amb el temps passaria a anomenar-se bateria) que per primera vegada s'utilitzava a les comarques gironines.


Any 1925
Només hi va haver un canvi respecte a l'any anterior:
D'esquerra a dreta: Pere Masats [piano], Joaquim Pérez [violí, feia de cambrer a Banyoles, i el van anar a "fitxar" per substituir Josep Mª Carbonell], Josep Figueras ("Bet") [viola], Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix] i Ramon Ribera [trombó i  jazz-band].


Any 1926 (1)
Ara ja són un sextet, doncs incorporen un trompetista; també han substituït la viola pel saxòfon.
I, pels més joves: l'embut que es veu en primer terme, es feia servir per cantar, no hi havia micros, encara !
Darrere: Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix], Joan Duch i Bernada* [trompeta] i Pere Masats [piano]
Davant: Ramon Ribera [trombó de vares, violí i  jazz-flute (flauta travessera)],  Joan Cros i Ribas [saxòfon i  jazz-band] i Joan Rigau [violí i flextone**].
* Pare de l'Eudald Duch i Torrent, trompetista també a qui veiem en d'altres formacions en aquest blog, i avi d'en Gabriel ("Gabi") Duch i Frau, trombonista i bateria des de fa molts anys de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal].
** flextone o flex-tone : instrument de percussió, de moda en aquella època, que s'emprava bastant en el ball del xarleston, feia com una mena de xiulet.


Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior.

Any 1928
Excel·lent cartell que presento en detall i en dues resolucions.
Aquí ja són un septet !
D'esquerra a dreta: Joan Rigau (violinòfon, gran novetat aleshores), Pere Masats (piano), Joan Duch (trompeta), Josep Gelada i Bosch ["Pitu Figueriques"] (jazz-band), Joan Cros (saxòfon), Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix) i Ramon Ribera (trombó).
A la província de Girona van ser els primers en presentar-se en públic amb trombó de vares, saxòfon i violinòfon, essent ràpidament imitats per moltes altres formacions.
Foto: Arxiu Gabriel ("Gabi") Duch i Frau.


Any 1929
És un cartell de 22 cm d'ample per 17,5 cm d'alt, fet artesanalment: van retallar la foto, la van enganxar a una cartolina marró que fa 1,5 mm de gruix, i van retolar el text a mà. Al costat de la "J" a tinta es pot veure la mateixa lletra a llapis.
A destacar que van posar Orquestina i no Orquestrina, com en la postal anterior, i que es van deixar una "z" i una "d" en la paraula jazz-band.
D'esquerra a dreta: Francesc Codina ("Paco Pic"), Joan Duch, Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Pere Masats, Desconegut, Ramon Ribera i Joan Cros
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1932 (1)
Cartell de la temporada 1932-1933, on els podem veure en formació d'Orquestrina i Cobla; la informació que tinc és que van començar a tocar sardanes amb instrumental coblístic a partir de 1931.
I ara, unes pinzellades d'història:
El cartell es va imprimir a Gràfiques Dari Rahola, de Girona. Era propietat de Darius Rahola i Llorens, impressor, periodista i polític, germà de Carles Rahola i Llorens. Era el fundador, propietari i editor del diari L'Autonomista, portaveu del republicanisme gironí des de 1898.
Les fotos són de l'estudi Lux, de Girona.
Cartell: Arxiu Ester Gelada.


Any 1932 (2)
En formació d'orquestrina.
Darrere: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix), Pere Masats (piano) i Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band)
Davant: Ramon Ribera (trombó), Joan Duch (trompeta), Jaume Sabaté i Estebanell (trompeta), Francesc Casanova i Estorch ["Picaric"] (violí), Joan Cros (saxo alt), Miquel Faig i Solana (saxo alt) i Joan Juanola i Siqués (saxo tenor).
Foto: Arxiu Ester Gelada.


Any 1932 (3)
En formació de Cobla, sense trombó, encara.
Darrere: Jaume Sabaté, Joan Duch, Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Ramon Ribera i Francesc Codina ("Paco Pic")
Davant: Francesc Casanova ("Picaric"), Joan Cros, Joan Juanola, Miquel Faig i Pere Masats.
Foto: Arxiu Ester Gelada.


Any 1933
Cartell de la temporada 1933-1934.
En el centre de la imatge principal veiem el pianista i director, Pere Masats, retratat a la campana de l'helicó que aguanta en Francesc Codina ("Paco Pic"). Al seu voltant, començant per baix a l'esquerra i seguint en sentit horari: Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Joan Duch, Ramon Ribera, Joan Cros, Miquel Faig, Francesc Casanova ("Picaric"), Jaume Sabaté i Joan Juanola.
Les fotos petites són les mateixes del cartell de la temporada anterior.
Foto: Arxiu Ester Gelada.


Any 1934
Fotografia promocional típica de l'època, ben aliniats.
D'esquerra a dreta: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix), Josep Marquès i Noguer (2n tible), Jaume Sabaté i Estebanell (2n trompeta), Joan Cros (2n tenor), Joan Duch (1er trompeta), Francesc Casanova ["Picaric"] (flabiol), Pere Masats (trombó), Desconegut (1er fiscorn?), Joan Juanola (1er tible), Joan Giralt i Paradell (1er tenor) i Ramon Ribera (2n fiscorn).


Any 1935 (1)
En formació de Cobla.
Darrere: Jaume Sabaté (2n trompeta), Pere Pruñonosa i Costa ["Trumfa"] (1er trompeta), Pere Masats (trombó), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (1er fiscorn), Ramon Ribera (2n fiscorn) i Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix)
Davant: Francesc Casanova ["Picaric"] (flabiol), Joan Juanola (2n tible), Àngel Pont i Montaner (1er tible), Joan Giralt (1er tenor) i Joan Cros (2n tenor).
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1935 (2)
En formació d'Orquestra clàssica.
Darrere, a l'esquerra: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix)
Resta de músics, d'esquerra a dreta: Francesc Casanova ["Picaric"] (violí), Àngel Pont (violí), Ramon Ribera (violí), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (fiscorn), Pere Masats (director), Jaume Sabaté (2n trompeta), Pere Pruñonosa ["Trumfa"] (1er trompeta), Joan Juanola (1er clarinet), Joan Cros (2n clarinet) i Joan Giralt (flauta).
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1935 (3)
En formació d'Orquestrina.
Darrere: Francesc Codina ["Paco Pic"] (helicó), Francesc Casanova ["Picaric"] (violí), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band) i Pere Masats (piano)
Davant: Ramon Ribera (trombó), Pere Pruñonosa ["Trumfa"] (trompeta), Jaume Sabaté (trompeta), Joan Cros (saxo alt), Joan Giralt (saxo alt), Joan Juanola (saxo tenor) i Àngel Pont (saxo alt).
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1935 (4)
En formació d'Orquestrina-Orquestra. Curiosa mescla que no trobo en cap més formació en tot el blog!
En moltes formacions podem veure tres fotos en una mateixa temporada, en les formacions d'Orquestra, Cobla i Orquestrina, L'As d'Anglès ho va fer una mica més variat, encara, amb quatre formacions diferents durant la temporada 1935-1936.
Darrere: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band) i Pere Masats (piano)
Al mig: Ramon Ribera (violí), Francesc Casanova ["Picaric"] (violí) i Àngel Pont (violí)
Davant: Jaume Sabaté (banjo), Joan Cros (violí), Pere Pruñonosa ["Trumfa"] (acordió), Joan Juanola (violí) i Joan Giralt (clarinet).
Una curiositat estilística: en aquesta foto i en la de Any 1935 (2) podem veure un sol músic que creu les cames, que és en Joan Giralt.
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1936
D'esquerra a dreta (baixant i tornant a pujar): Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Àngel Pont, Pere Pruñonosa ("Trumfa"), Ramon Ribera, Joan Juanola, Joan Cros, Francesc Codina ("Paco Pic"), Joan Giralt, Josep Comalada i Culubret*, Miquel Faig i Francesc Casanova ("Picaric").
* El vaig conèixer, ja molt vellet, a Salt.
Cartell imprès a Tallers F. Riera Feliu, de Barcelona. Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1941 (1)
Cartell de la temporada 1941-1942.
Curiós que s'autodenomini EL AS DE ANGLÉS ... De curiós res, home, els obligaven a escriure el nom en la lengua del Imperio !
Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1941 (2)
Foto amb la qual es va confegir el cartell precedent.
Darrere: Pere Prat i Llucià, Desconegut i Joan Pibernat i Caner
Al mig: Desconegut, Josep Marquès i Àngel Pont [?]
Davant: Desconegut, Rafel Roig i Ventós, Desconegut i Joan Juanola
A destacar l'absència d'en Francesc Codina ("Paco Pic"), a qui tornem a trobar l'any 1944.
Foto: Barber.


Any 1942 (1)
D'esquerra a dreta: Francesc Casanova ("Picaric"), Pere Borrell, Emili Gispert i Roselló, Jaume Puig i Lleonart ("en Met dels ocells"), Joan Pibernat, Josep Teixidor i Tomàs, Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Francesc Espinet i Domènech, Arcadi Margarit i Casadevall, Joan Roviras i Blanch ("Joan de Verges") i Joaquim Juanmiquel i Barnosell ("Tatara").
Foto: Llenas. Arxiu Ester Gelada.


Any 1942 (2)
En formació de Ball.
Reconec a la dreta al palamosí  Llorenç Maspera i Colls, que devia ser el director, i que un any o dos més tard es va incorporar a la refundada Cobla-orquestra La Principal de Palamós.


Any 1942 (3)
El director podria ser el mateix de la foto anterior, Llorenç Maspera, però aquestes dues fotos tenen molt poca resolució per comparar cares amb el cartell [Any 1942 (1)]. Curiós el gran nombre de músics a dalt de l'escenari !


Any 1944 (Cartell)
Cartell de la temporada 1944-1945 dissenyat per Lluís Cairó, amb fotos de Barber.
A dalt de tot: Francesc Codina ("Paco Pic"), Desconegut, Desconegut i Josep Marquès
Al mig: Desconegut, Desconegut i Desconegut
A baix: Josep Teixidor i Tomàs, Martí Teixidor i Tomàs (vocalista, d'Amer, germà d'en Josep Teixidor), Francesc Espinet i Pere Prat.
La temporada anterior (Carnaval de 1943) la major part dels components se'n havia anat a Torroella de Montgrí, on juntament amb d'altres músics, com per exemple Martirià Font i Coll [tible, de Bordils], Enric Vilà i Armengol [fiscorn, de Calonge] o Domènec ("Mingo") Anglada i Corredor [tenora, de Pals], fundaren la Cobla-orquestra Caravana.


Any 1945 (1)
Cartell de la temporada 1945-1946, dissenyat per Lluís Cairó, amb fotos de Barber. El representant era en Josep Marquès.
Arxiu Josep Llorens.


Any 1945 (2)
En plena actuació a l'envelat de Maçanet de la Selva. Reconec el cantant, Martí Teixidor, el contrabaixista, Francesc Codina ("Paco Pic"), amb una cigarreta a la boca i el saxo amb ulleres fosques, Jaume Puig ("en Met dels ocells").
Foto: Arxiu d'imatges del Taller d'història de Maçanet de la Selva.


Any 1945 (3)
Fotografia del mateix lloc i dia que l'anterior.
Foto: Arxiu d'imatges del Taller d'història de Maçanet de la Selva.


Any 1946 (1)
Cartell de la darrera temporada, 1946-1947, dissenyat per Lluís Cairó, amb fotos de Barber. El representant era en Josep Marquès, i acabada la temporada es van dissoldre.
Tres diagonals, de dalt a baix:
Primera diagonal: Josep Albertí i Busquets , Narcís Perich, Desconegut i Jaume Puig ("en Met dels ocells")
Segona diagonal: Josep Marquès, Pere Prat, Pere Borrell, Desconegut
Tercera diagonal: Francesc Codina ("Paco Pic"), Martí Teixidor.
Tan aquesta foto com la següent són extretes d'un cançoner que em proporciona en Josep Mª Teixidor, fill d'en Martí.


Any 1946 (2)
"Vocalista y animador" , diu la propaganda del cançoner. La mateixa foto (de Barber) surt a les temporades 1944-1945 i 1945-1946
M'explica el su fill, en Josep Mª, que aquesta va ser la darrera temporada a l'As, i que va plegar perquè es va empipar amb el representant; la cosa va anar així:
Estaven en un poble de la Selva, no recordo si era Arbúcies o Sant Hilari Sacalm, i era costum que els músics, especialment el vocalista, venguessin els Cançoners, on hi havia les lletres de les cançons que tenien de repertori; el preu era d'una pesseta, i en Martí en va donar un a un senyor gran, i no li va cobrar; el representant, que ho va veure li va dir, amb certa mala bava: "... Doncs aquesta pesseta li posaràs tú ! " i en Martí li va etzibar per sobre el grapat de cançoners que tenia a les mans, i li va dir: "... Ara si vols, els vens tú, i l'any que ve ja et pots buscar vocalista" . 
I així va ser: l'any següent, 1947, "fitxat" per Enric Barnosell i Saló debutava amb la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal [si vas a l'enllaç, el pots veure en el seu debut, aquell any 1947], on hi va romandre fins l'any 1982, doncs, a més de vocalista era un excel·lent trombonista (de vares i de pistons) i violinista.

2 comentarios:

 1. Hola, tirant del fil he arribat al teu blog, ja que estic cercant informació sobre els germans Masats d'Anglés. Jo tenc un blog dedicat al coleccionisme de llapisos i m'agradaria mostrar els de la marca Masats amb la història que hi hà al darrere.

  Des de l'Ajuntament em varen contar una mica la faceta musical d'en Pere Masats i per això he arribat açí. Per cert, jo soc professor de música i m'agradat molt el post.

  Agrairía em donessiu qualque informació sobre l'activitat de la fábrica (inicis...), biografíes, enllaços o qualsevol blog o nom d'algún historiador on poder continuar la recerca.

  Gràcies.

  Molt d'anys!

  ResponderEliminar
 2. Hola, m'agradaria contactar amb vosté per parlarne de Pere Masats. He escrit un comentari abans però crec que no he deixat el meu contacte:

  rsimonesteve@gmail.com

  Gràcies.

  Rosendo Simón (Steve Simon)

  ResponderEliminar

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!