T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

lunes, 4 de junio de 2012

NOVA DE TORTELLÀ
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1909
Cobla fundada entre 1876 i 1880 pel mestres Agustí i Joan Conde, procedents de l'Orquestra de la Societat de Tortellà, i més tard consolidada per Llorenç Juanola i Josep Capdevila, essent coneguda també com la Cobla de Can Me; estava patrocinada pels republicans, en contraposició a la Vella, que ho era pels carlins.
Drets: Josep Juanola, Jaume Juanola, Francesc Juanola (més de siscentes sardanes, va composar aquest home!), Amadeu Capdevila (fill) i Josep Capdevila (pare)
Asseguts: Anton Capdevila (fill), Llorenç Juanola (pare), Salvador Juanola , i Rafael Juanola (dels Juanola s'en podria dir, sens dubte, una família musical!). Sota la tenora, podem identificar el fidel "Pinxo". Val a dir que encara hi havia un germà petit (Narcís) i dues germanes (Mercè i Maria); juntament amb la mare, Anna Reixach, vàren desplaçar-se tots des de Tortellà fins a Manresa per raons musicals que s'expliquen molt bé en  aquest enllaç , i allà eren coneguts, simpàticament, com la familia dels "Culleraires" (sabuda és la tradició artesanal i industrial del poble de Tortellà en aquest camp).
La família Juanola mereix un capítol a part en la història de les sardanes a Manresa, on hi vàren constituir, succesivament les cobles "La Normal", "L'Artística", "Els Forasters" i "La Principal de Bages", aconseguint un just prestigi i un lloc d'honor entre les millors cobles de Catalunya.


Any 1909
Foto feta immediatament després de l'anterior, però el gos el podem veure a sota de la cadira del flabiolaire ! S'observa també el canvi de posició en les mans o el cos d'algun dels músics.


Any 1927
1927-1928 va ser la darrera temporada. La formació era la següent:
Darrere: Pere Santaló, Jeroni Carbonell, Pere Quer, Josep Ventura ("Pep Candi") i Joan Juanola.
Davant: Francesc Canet ("François"), Felicià Juanola, Amadeu Juanola, Narcís Oliveras ("Siset") i Francesc Santaló i Blanch ("L'Esperit"), l'home que havia esdevingut l'ànima d'aquesta formació, i amb el qual hi feren l'aprenentatge musical molts tortellanencs que després passarien a orquestres de molta volada.
Moltes dades d'aquesta i d'altres formacions de Tortellà són extretes del llibre Tortellà en blanc i negre, editat per l'Ajuntament de Tortellà, de Santi Soler i Simon ("Santi de Câ l'Àngel"), historiador i arxiver de l'Arxiu Històric de Girona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!