T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 14 de juny del 2012

LA PRINCIPAL DE TORTELLÀ

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1911
Cobla-orquestra de TortellĂ  fundada l'any 1910 per en Josep Saderra Puigferrer. Un any desprĂ©s de la seva creaciĂł els components eren:
Darrere: Josep Gratacós ("Pep del Casino"), Llorenç Jou i Ferrarons, Josep Saderra i Puigferrer i Joan Bosch i Serra ("Joan de Can Valls")
Davant: Narcís Oliveras i Guillamet ("Siset"), Pere Quer i Oliveras ("Pere de Can Barral"), Llorenç Jou i Vim ("Llorenç de Cù la Maua") i Miquel Vergés i Ampinat ("L'avi Teu")


Any 1919
Dues fotografies fetes a BesalĂș el 23 de Gener de 1919 per ValentĂ­ Fargnoli i Anneta, com moltes altres d'aquesta entrada i de tot el blog. És entretingut veure les petites diferĂšncies entre l'una i l'altra, a part de la resoluciĂł, que en la primera Ă©s molt "penosa".
Darrere: Anton Capdevila i Darder, Mateu Llansa i Bosch, Miquel Puntí, Amadeu Puntí i Capdevila* i Amadeu Juanola i Siqués (en "Madeu de can Gafes")
Davant: Ferran Blanch i Arché ("Nando"), Pere Quer ("Pere de Can Barral"), Llorenç Jou Vim ("Llorenç de Cù la Maua"), Josep Puntí i Capdevila i Desconegut.
* A l'Amadeu PuntĂ­ Capdevila el vaig arribar a conĂšixer, molt vellet, devia tenir uns 95 o 96 anys, un dia que jo tocava sardanes a TortellĂ  amb la Cobla-orquestra AtlĂ ntida, el vaig veure juntament amb el seus fills MartĂ­ i  Estanislau (tambĂ© mĂșsics, igualment que l'Amadeu  i un altre Estanislau -fill d'un segon matrimoni-).


Any 1921 (1)
Postal de la temporada 1921-1922, que presento en dues versions.
Drets: NarcĂ­s Oliveras, Miquel PuntĂ­, Amadeu PuntĂ­, Josep Font i Jou, NarcĂ­s Bosch i Sot ("Siset Torner") i Josep PuntĂ­
Asseguts: Pere Quer ("Pere de Can Barral"), Llorenç Jou ("Llorenç de Cù la Maua"), Anton Capdevila, Ferran Blanch ("Nando") i Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes").
Foto: Octavi Unal i RicomĂ .


Any 1921 (2)
Revers de la postal de la postal anterior.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1922
En aquesta foto, l'anterior, i les segĂŒents, quants cognoms amb pedigree musical !
A dalt: Mateu Llansa, Pere Quer ("Pere de Can Barral"), Anton Capdevila, Amadeu PuntĂ­ i Capdevila, i Josep PuntĂ­ i Capdevila
Als laterals: Llorenç Jou ("Llorenç de Cù la Maua") i Narcís Oliveras ("Siset")
A sota: Ferran Blanch ("Nando"), NarcĂ­s Bosch ("Siset Torner"), Josep Font i Miquel PuntĂ­ i Capdevila.
Foto: Valentí Fargnoli i Anneta. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1923 (1)
Postal de la temporada 1923-1924, amb els mĂșsics retratats en formaciĂł de Cobla i d'Orquestra, que presento en dues versions.
Foto 1: Valentí Fargnoli. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).
Foto 2: ValentĂ­ Fargnoli. Arxiu Joan Pere Escura.


Any 1923 (2)
Postal de la temporada 1923-1924, amb els mĂșsics retratats en formaciĂł de Cobla.
Foto: Valentí Fargnoli. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1923 (3)
Detall de la postal anterior, en formaciĂł de Cobla.
Darrere: Josep Font, Mateu Llansa, Amadeu PuntĂ­, NarcĂ­s Oliveras ("Siset"), Miquel PuntĂ­ i NarcĂ­s Bosch ("Siset Torner")
Davant: Anton Capdevila, Josep Puntí, Ferran Blanch ("Nando"), Llorenç Jou ("Llorenç de Cù la Maua") i Pere Quer ("Pere de Can Barral")
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. 1) Arxiu Joan Pere Escura. 2) Arxiu particular.


Any 1923 (4)
En formaciĂł d'Orquestra.
Drets: Josep Font (cornetĂ­), Mateu Llansa (cornetĂ­), Amadeu PuntĂ­ (fiscorn i NarcĂ­s Bosch ["Siset Torner"] (contrabaix)
Asseguts: Llorenç Jou ["Llorenç de Cù la Maua"] (clarinet), Pere Quer ["Pere de Can Barral"] (clarinet), Josep Puntí (flauta), Ferran Blanch ["Nando"] (violí), Narcís Oliveras ["Siset"] (violí), Miquel Puntí (violí) i Anton Capdevila (viola).
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Arxiu Joan Pere Escura.


Any 1923 (5)
Revers de la primera i segona postal de 1923.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1923 (6)
Revers de la segona postal que veiem a Any 1923 (1).
Foto: Arxiu Joan Pere Escura.


Any 1924
D'esquerra a dreta (drets): Llorenç Jou ("Llorenç de Cù la Maua"), Mateu Llansa, Josep Puntí, Anton Capdevila, Josep Font, Ferran Blanch ("Nando"), Amadeu Puntí, Pere Quer ("Pere de Can Barral") i Narcís Oliveras ("Siset").
Asseguts: Jaume Sabaté i Estebanell i Narcís Bosch ("Siset Torner").
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1925
En formaciĂł d'Orquestrina. Podem observar que ja han canviat el cornetĂ­ per la trompeta
Drets: Amadeu PuntĂ­ (trombĂł de pistons), Mateu Llansa (trompeta), Josep Font (violĂ­), NarcĂ­s Oliveras ["Siset"] (violĂ­) i NarcĂ­s Bosch ["Siset Torner"] (contrabaix)
Asseguts: Desconegut (saxo tenor), Miquel Vergés ["Teu"] (saxo alt), Llorenç Jou ["Llorenç de Cù la Maua"] (flauta), Amadeu Matavera i Puntí (banjo), Anton Capdevila (banjo) i Jaume Sabaté [?] (jazz-band).
Foto: Arxiu MartĂ­ PuntĂ­


Any 1926 (1)
Foto promocional de la temporada 1926-1927.
Darrere: Llorenç Jou ("Llorenç de Cù la Maua"), Amadeu Barberí i Bartrina, Miquel Vergés i Cufí ("Teu"), Amadeu Matavera, Amadeu Puntí i Jaume Sabaté.
Davant: Narcís Bosch ("Siset Torner"), Salvador Brufau i Duran, Anton Capdevila, Mateu Llansa i Albert Arqués i Masoliver.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior on es destaca la incorporaciĂł de tres nous elements: Albert ArquĂ©s (violĂ­ i tenora), Salvador Brufau (violĂ­ i fiscorn, encara que a la foto segĂŒent el veiem amb el trombĂł) i Amadeu BarberĂ­ (clarinet i tible).
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1926 (3)
A punt de començar alguna audició.
Drets: Jaume SabatĂ©, Mateu Llansa, Amadeu PuntĂ­, Amadeu Matavera, Salvador Brufau, NarcĂ­s Bosch ("Siset Torner") i amb unes partitures a la mĂ , Josep SantalĂł i Blanch ("Pep del CafĂš").
Asseguts: Anton Capdevila, Amadeu Barberí, Miquel Vergés ("Teu"), Llorenç Jou ("Llorenç de Cù la Maua") i Albert Arqués.
Foto: Arxiu Dolors Sabaté.


Any 1927 (1)
L'any 1927 van editar un dĂ­ptic ben original, que plegat tenia la forma del contorn de l'arpa de la portada.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (2)
Poso el detall de la contraportada perquÚ es pugui llegir bé. En aquella Úpoca era molt important, de cara a poder treballar en més pobles, disposar de vehicle propi.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (3)
Interior del dĂ­ptic.
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Mateu Llansa, Amadeu Puntí, Josep Font, Miquel Vergés ("Teu"), Narcís Bosch ("Siset Torner"), Jaume Sabaté, Salvador Brufau, Ferran Blanch ("Nando"), Llorenç Jou ("Llorenç de Cù la Maua"), Anton Capdevila i Amadeu Matavera.
En el text es fa menció de que tant en Josep Font (violí i fiscorn) com en Ferran Blanch (tible), es reincorporen a la formació després d'haver complert el seu deure militar durant la temporada anterior.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1929 (1)
Postal de la temporada 1929-1930.
Poso primer l'instrument d'Orquestra i després el de Cobla.
Drets: Amadeu Puntí i Capdevila (fiscorn i 1er fiscorn), Artur Reverter i Saus (contrabaix), Anton Capdevila i Darder (viola i flabiol), Miquel Vergés i Cufí ["Teu"] (clarinet i 1er tible), Llorenç Jou i Vim ["Llorenç de Cù la Maua"] (flauta i 1er tenor), Amadeu Matavera i Puntí (1er violí i 2n tenor) i Amadeu Juanola i Siqués [en "Madeu de can Gafes"] (violí solista i trombó)
Asseguts: Claudi BarberĂ­ i Bartrina (2n trompeta), Francesc Canet i Vim (clarinet i 2n tible), Mateu Llansa i Bosch (1er trompeta) i Josep Font Jou (violĂ­ director i 2n fiscorn).
NOTA: Aquesta alineaciĂł Ă©s la que consta a la pĂ gina 11 del diari Los Sitios de Gerona de 28 d'Octubre de 1972, en un article molt acurat de Joaquim Gironella i Garañana, dedicat a La Principal de TortellĂ .
Foto: Emeteri Vélez i Valls. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1929 (2)
Revers de la postal anterior, amb la llista del personal artĂ­stic.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1948
Foto extreta d'un cartell proporcionat per en Fulgenci Segura, natural de TortellĂ , amb qui vaig tenir el plaer de tocar una temporada a la Cobla La Principal d'Olot. D'esquerra a dreta, i de dalt a baix:
NarcĂ­s Bosch ["Siset Torner"] (contrabaix), Carles Segura (trombĂł i violĂ­), Joan VergĂ©s i Costa (fiscorn i bateria), Llorenç Jou ["Llorenç de CĂą la Maua"] (tenora i saxo), Joan Portas i Sala ["Joan del SimĂ "] (tible i saxo, amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa), Josep Font (fiscorn i trombĂł), Miquel VergĂ©s ["Teu"] (tible i saxo), Joaquim Sala ["Sila"] (flabiol i piano), Aleix Font (trompeta i bandoneon), Joaquim Serra (tenora, violĂ­ i cantant), i LluĂ­s DilmĂ© (trompeta).


Anys 40
Darrere: el xofer, Pere Torrent, i Alexandre Puntí i Vidal, Joan Brugués i Costa ("Genari"), Joan Vergés, Josep Font i Narcís Bosch ("Siset Torner")
Davant: Joan GĂŒell i Girona, Josep JuncĂ  i Avellana, Miquel VergĂ©s ("Teu"), Llorenç Jou ("Llorenç de CĂą la Maua") i Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes").


Any 1951 (1)
Cartell de la temporada 1951-1952.
Diagonal interior: Josep JuncĂ , Joan Portas ("Joan del SimĂ "), Llorenç Jou ("Llorenç de CĂą la Maua"), LluĂ­s DilmĂ© i Joan GĂŒell
Segona diagonal: Joan VergĂ©s, Josep Font, Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes") i Miquel VergĂ©s ("Teu")
Diagonal exterior: Aleix Font i Badosa [fill d'en Josep Font] i Joaquim Sala ("Sila").
Foto: Arxiu FamĂ­lia de Josep JuncĂ .


Any 1951 (2)
Portada d'un cançoner amb el seu vocalista, Josep Juncà. Podria ser d'un any abans.
Foto: Arxiu FamĂ­lia de Josep JuncĂ .


Any 1952
Poso l'any per aproximació, surten gairebé tots en el cartell [Any 1951 (1)]. Aquí estan davant d'un CafÚ a França, amb instruments de concert.
Drets: Josep Font (violí), Pere Barret (, amb vestit negre, era el xofer), Lluís Dilmé (trompeta), Aleix Font (trompeta) i Ramon Codina i Grivé [?] (fiscorn)
Asseguts: Miquel VergĂ©s ["Teu"] (saxo alt), Joan Portas (saxo tenor), Joan GĂŒell (acordiĂł), Llorenç Jou ["Llorenç de CĂą la Maua"] (flauta), Joaquim Sala ["Sila"] (timbal)Amadeu Juanola [en "Madeu de can Gafes"] (violĂ­) i Josep JuncĂ  (violĂ­).
Foto: Arxiu FamĂ­lia de Josep JuncĂ .


Anys 50 (1)
SessiĂł de Ball. L'Ășnic micro que hi ha Ă©s pel cantant, la resta, acĂșstic !
Darrere: Joan GĂŒell (acordiĂł), Joaquim Sala ["Sila"] (contrabaix), Aleix Font (trompeta), LluĂ­s DilmĂ© (trompeta) i Josep Font (trombĂł)
Davant: Miquel Vergés ["Teu"] (saxo alt), Joan Portas ["Joan del Simà"] (saxo tenor), Llorenç Jou ("Llorenç de Cù la Maua") (saxo alt) i Amadeu Juanola [en "Madeu de can Gafes"] (saxo alt). No es veu el bateria, Joan Vergés.
En primer terme: Joaquim Serra i Quintana (cantant).


Any 1955 (1)
Darrere: Lluís Dilmé i Nogué, Josep Gou i Masferrer, Joan Castañer, Josep Juncà, Joan Vergés, Josep Font i Josep Roura
Davant: Desconegut, Antoni Marco i PalazĂłn, Miquel VergĂ©s ("Teu"), Roc Marco i PalazĂłn (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa) i Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes"). La persona asseguda al costat de la cobla, amb cadira de rodes, Ă©s un aficionat sardanista de Sant Jaume de Llierca, conegut per "Tonet" .
Foto de l'arxiu de l'Eveli Campsolinas.


Any 1955 (2)
Fent una Cercavila el dia 29 de Maig de 1955 a Beget.
En primer terme els dos trompetes: Josep Gou i Lluís Dilmé
En segon terme: Miquel Vergés ["Teu"] (clarinet) i Josep Font (fiscorn)
Darrere del fiscorn, Amadeu Juanola [en "Madeu de can Gafes"] (violí), i més endarrere, a l'esquerra, Roc Marco (saxo tenor), i a la dreta, Desconegut (no es veu quin instrument toca, possiblement és Antoni Marco).
Foto: Arxiu famĂ­lia Marco.


Any 1956
Cartell de la temporada 1956-1957.
A dalt: Joan Vergés, Josep Font, Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes") i Joan Portas ("Joan del Simà")
Al mig: Antoni Marco, Joaquim Sala ("Sila"), Josep Masó i Quer* i Miquel Vergés ("Teu")
A baix: Josep Roura, Joan Castañer i Aleix Font.
* Vaig coincidir-hi la temporada 1978-1979 a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa.
Foto: Arxiu Lourdes MasĂł.


Any 1958
Començant per baix, a la dreta, i seguint en sentit horari:
Joaquim Ferrer (cantant), Josep Roura, Pau Costal, Miquel Vergés ("Teu"), Felicià Juanola i Siqués, Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes"), Aleix Font i Badosa, Joan Vergés, Joan Portas ("Joan del Simà"), Joaquim Sala ("Sila") i Josep Font.


Any 1959 (1)
Portada d'un cançoner, que dato l'any 1959, per aproximaciĂł. En Joan Castañer, nascut l'any 1935, hauria tornat de la mili, per aixĂČ no el veiem en el cartell de 1958.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1959 (2)
Contraportada del cançoner, amb els noms dels representants.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1962 (1)
Aquesta i les tres segĂŒents conformen una seqĂŒĂšncia de 4 fotos corresponents a l'actuaciĂł feta a Sant Jaume Llierca (Festa Petita), el dia 21 de Setembre de 1962. En les dues primeres, sembla que estan tocant un vals, i en la tercera i la quarta estarien tocant un mambo, segons informaciĂł proporcionada per en Fulgenci Segura i Passolas, el qual m'indica tambĂ© els components que surten a cada foto:
Com a mĂșsics polivalents, en veiem uns quants aquĂ­ tocant algun instrument que no era precisament el seu habitual: Joan Portas ["Joan del SimĂ "] (contrabaix), darrere d'ell, mig tapat, Joan Castañer (bateria), Francesc Pujol i Prat ("Lets"); Miquel CassĂș (amb qui vaig coincidir uns quants anys a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida) a l'acordiĂł; i Josep Roura, Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes") i Josep Font, en primer terme, i darrere d'ells en Fulgenci Segura i Passolas, violins.
Foto: Esteve Molas. Arxiu Fulgenci Segura.


Any 1962 (2)
Mateixa formaciĂł que la foto anterior. Devia ser un escenari on tambĂ© s'hi feia cinema, doncs a la dreta es veu part d'una inscripciĂł que diu: "No arrimarse a la pantalla".
Foto: Esteve Molas. Arxiu Fulgenci Segura.


Any 1962 (3)
Ara tocant el mambo !
Darrere: Fulgenci Segura, a la bateria; FeliciĂ  Juanola i Josep Roura, trompetes; Miquel CassĂș i Josep Font, trombons.
Davant: Francesc Pujol ("Lets"), contrabaix (en la quarta foto se'l veu mĂ©s bĂ©); Joan Castañer, veu i trompeta; Joan Portas ("Joan del SimĂ "), saxo tenor; Joaquim Portas i Busquets (amb qui estic compartint escenari actualment -2019- a la Cobla La Principal d'Olot) i Roc Marco i Blanch (amb qui vaig conviure musicalment durant quinze anys a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida ), saxos alts; i Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes") a la percussiĂł.
Foto: Esteve Molas. Arxiu Fulgenci Segura.


Any 1962 (4)
Foto agafada durant l'execuciĂł del mateix mambo, en quĂš els dos saxos alts feien una mica de coreografia ...
Els faristols sĂłn obra del mĂșsic local i tambĂ© fuster, Roc Marco i PalazĂłn, i durant l'any 2012 han estat restaurats: el dia 9 de Desembre d'aquest any es va celebrar a TortellĂ  un Concert commemoratiu en homenatge a la Principal de TortellĂ , on hi vam actuar la Cobla La Principal d'Olot
Foto: Esteve Molas. Arxiu Fulgenci Segura.


Any 1963
Tocant a Santa Cecília de Sadernes. L'any el poso per aproximació. I l'alineació me la suggereix en Silvestre Vergés, fill d'en Joan Vergés, que em diu que segurament ell és el nen que hi ha darrere de la Cobla.
Darrere: Joan Castañer, Felicià Juanola, Joan Vergés, Josep Font i Josep Roura. No hi ha trombó.
Davant: Joaquim Sala ("Sila"), Miquel Vergés ("L'avi Teu"), Joan Portas ("Joan del Simà"), Francesc Pujol ("Lets") i Amadeu Juanola.


Any 1964 (1)
Aquesta seria la darrera temporada de La Principal de TortellĂ .
A dalt de tot, a la dreta, hi tenim el cantant i segon trompeta, en Joan Castañer.
Al mig: Joaquim Mas i Dorca*, Ferran Palomeras, Joan Portas ("Joan del SimĂ ")*, Miquel CassĂș i Sastre (vaig coincidir amb ell uns quants anys a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida) i Josep Font i Jou.
A sota: Francesc Pujol i Prat ("Lets"), Pere Buscarons i Pastells (vaig coincidir amb ell els cinc anys que vaig estar a la Cobla-orquestra MĂ xim's), Ramon Codina i GrivĂ©,  Joaquim Portas i Busquets (actualment -2019- toquem junts a la Cobla La Principal d'Olot) i Josep Roura i Ventura.
* Vaig coincidir amb aquests dos mĂșsics els dos anys que vaig estar a la Cobla-orquestra La Principal de La Garrotxa.


Any 1964 (2)
Tocant una audiciĂł de sardanes.
Darrere: Joan Castañer i Quintana (2n trompeta), Ferran Palomeras i SitjĂ  (1er trompeta), Josep Font i Jou (trombĂł), Ramon Codina i GrivĂ© (1er fiscorn), Miquel CassĂș i Sastre (2n fiscorn) i Josep Roura i Ventura (contrabaix)
Davant: Pere Buscarons i Pastells (flabiol), Joan Portas i Sala ["Joan del SimĂ "] (2n tible), Joaquim Mas i Dorca (1er tible), Francesc Pujol i Prat (1er tenor) ["Lets",  famĂłs pels seus "cants tirats"] i Joaquim Portas i Busquets (2n tenor).
Nota, sobretot pels tortellanencs:
SĂłc conscient de que pot haver-hi errors en els noms. Si en detecteu algun, m'ho feu saber, sisplau, en els comentaris de sota aquesta entrada, i ho corregirĂ© amb molt de gust !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!