T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

jueves, 14 de junio de 2012

LA PRINCIPAL DE TORTELLÀ
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1911
Cobla-orquestra de Tortellà fundada l'any 1910 per en Josep Saderra Puigferrer. Un any després de la seva creació els components eren:
Darrere: Josep Gratacós ("Pep del Casino"), Llorenç Jou Ferrarons, Josep Saderra Puigferrer i Joan Bosch ("Joan de Can Valls")
Davant: Narcís Oliveras Guillamet ("Siset"), Pere Quer ("Pere de Can Barral"), Llorenç Jou Vim ("Llorenç de Câ la Maua") i Miquel Vergés ("L'avi Teu")Any 1919
Dues fotografies fetes a Besalú el 23 de Gener de 1919 per Valentí Fargnoli i Anneta, com moltes altres d'aquesta entrada i de tot el blog. És entretingut veure les petites diferències entre l'una i l'altra, a part de la resolució, que en la primera és molt "penosa".
Darrere: Anton Capdevila, Mateu Llansa, Miquel Puntí, Amadeu Puntí i Capdevila i Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes")
Davant: Ferran Blanch ("Nando"), Pere Quer ("Pere de Can Barral"), Llorenç Jou Vim ("Llorenç de Câ la Maua"), J. Puntí i Pere Quer (suposo que pare de l'anterior).


Any 1921
Mateixos components que en la foto següent.


Any 1922
En aquesta foto, l'anterior, i les següents, quants cognoms amb pedigree musical !
A dalt: Mateu Llansa, Pere Quer ("Pere de Can Barral"), Anton Capdevila, Amadeu Puntí Capdevila * , i J. Puntí
Als laterals: Llorenç Jou Vim ("Llorenç de Câ la Maua") i Narcís Oliveras Guillamet ("Siset")
A sota: Ferran Blanch ("Nando"), Narcís Bosch, Josep Font i Miquel Puntí.
* A l'Amadeu Puntí Capdevila el vaig arribar a conèixer, molt vellet, devia tenir uns 95 o 96 anys, un dia que jo tocava sardanes a Tortellà amb la Cobla-orquestra Atlàntida , el vaig veure juntament amb el seus fills Martí i  Estanislau (també músics, igualment que l'Amadeu  i un altre Estanislau -suposo que fill d'un segon matrimoni-).


Any 1923 (Formació de Cobla)


Any 1923 (Formació de Concert)Any 1924
D'esquerra a dreta (drets): Llorenç Jou ("Llorenç de Câ la Maua"), Mateu Llansa, Miquel Puntí, Anton Capdevila, Josep Font, Ferran Blanch ("Nando"), Amadeu Puntí, Pere Quer ("Pere de Can Barral") i Narcís Oliveras Guillamet ("Siset").
Asseguts: Jaume Sabaté i Narcís Bosch.


Any 1925
En formació d'Orquestrina.
Foto: Arxiu Martí Puntí


Any 1926 (1)
Foto promocional de la temporada 1926-1927.
Darrere: Llorenç Jou ("Llorenç de Câ la Maua"), Amadeu Barberí (i Bartrina?), Pere Quer ("Pere de Can Barral") [?], Amadeu Matavera, Amadeu Puntí i Jaume Sabaté.
Davant: Narcís Bosch, Salvador Brufau i Duran, Anton Capdevila, Mateu Llansa i Albert Arqués i Masoliver.
Foto 2ª: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior on es destaca la incorporació de tres nous elements: Albert Arqués (violí i tenora), Salvador Brufau (violí i fiscorn) i Amadeu Barberí (clarinet i tible).
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1927
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Mateu Llansa, Amadeu Puntí, Josep Font, Miquel Vergés, Narcís Bosch, Jaume Sabaté, Salvador Brufau, Ferran Blanch ["Nando"], Llorenç Jou ["Llorenç de Câ la Maua"], Anton Capdevila i Amadeu Matavera.
En el text es fa menció de que tant en Josep Font (violí i fiscorn) com en Ferran Blanch (tible), es reincorporen a la formació després d'haver complert el seu deure militar durant la temporada anterior.


Any 1929
Drets: Amadeu Puntí i Capdevila (1er fiscorn), Artur Reverter i Saus (contrabaix), Anton Capdevila i Darder (flabiol), Miquel Vergés i Cufí ["Teu"] (1er tible), Llorenç Jou i Vim ["Llorenç de Câ la Maua"] (1er tenor), Amadeu Matavera (2n tenor) i Amadeu Juanola i Siqués [en "Madeu de can Gafes"] (trombó)
Asseguts: Claudi Barberí i Bartrina (2n trompeta), Francesc Canet i Vim (2n tible), Mateu Llansa (1er trompeta) i Josep Font Jou (2n fiscorn).
NOTA: Aquesta alineació és la que consta a la pàgina 11 del diari Los Sitios de Gerona de 28 d'Octubre de 1972, en un article molt acurat de Joaquim Gironella i Garañana, dedicat a La Principal de Tortellà.
Foto: Emeteri Vélez i Valls.


Any 1948
Foto extreta d'un cartell proporcionat per en Fulgenci Segura, natural de Tortellà, amb qui vaig tenir el plaer de tocar una temporada a la Cobla La Principal d'Olot. D'esquerra a dreta, i de dalt a baix:
Narcís Bosch (contrabaix), Carles Segura (trombó i violí), Joan Vergés (fiscorn i bateria), Llorenç Jou (tenora i saxo), Joan Portas (tible i saxo, amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa), Josep Font (fiscorn i trombó), Miquel Vergés ["Teu"] (tible i saxo), Joaquim Sala ["Sila"] (flabiol i piano), Aleix Font (trompeta i bandoneon), Joaquim Serra (tenora, violí i cantant), i Lluís Dilmé (trompeta).


Anys 40
Darrere: el xofer, Pere Torrent, i Alexandre Puntí, Joan Brugués, Joan Vergés, Josep Font i Narcís Bosch
Davant: Joan Güell i Girona, Josep Juncà, Miquel Vergés ("Teu"), Llorenç Jou i Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes").


Any 1955 (1)
Darrere: Lluís Dilmé, Josep Gou i Masferrer, Joan Castañer, Josep Juncà, Joan Vergés, Josep Font i Josep Roura
Davant: Desconegut, Antoni Marco i Palazón, Miquel Vergés ("Teu"), Roc Marco i Palazón (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa) i Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes"). La persona asseguda al costat de la cobla, amb cadira de rodes, és un aficionat sardanista de Sant Jaume de Llierca, conegut per "Tonet" .
Foto de l'arxiu de l'Eveli Campsolinas.


Any 1955 (2)
Fent una Cercavila el dia 29 de Maig de 1955 a Beget.
En primer terme els dos trompetes: Josep Gou i Lluís Dilmé
En segon terme: Miquel Vergés ["Teu"] (clarinet) i Josep Font (fiscorn)
Darrere del fiscorn, Amadeu Juanola [en "Madeu de can Gafes"] (violí), i més endarrere, a l'esquerra, Roc Marco (saxo tenor).
Foto: Arxiu família Marco.Anys 50
Sessió de Ball. L'únic micro que hi ha és pel cantant, la resta, acústic !
Darrere: Joan Güell (acordió), Joaquim Sala ["Sila"] (contrabaix), Aleix Font (trompeta), Lluís Dilmé (trompeta) i Josep Font (trombó)
Davant: Miquel Vergés ["Teu"] (saxo alt), Joan Portas (saxo tenor, amb qui vaig coincidir dos anys a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa), Llorenç Jou (saxo alt) i Amadeu Juanola [en "Madeu de can Gafes"] (saxo alt). No es veu el bateria, Joan Vergés.
En primer terme: Joaquim Serra (cantant).


Any 1958
Començant per baix, a la dreta, i seguint en sentit horari:
Joaquim Ferrer (cantant), Josep Roura, Pau Costal, Miquel Vergés ("Teu"), Felicià Juanola, Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes"), Aleix Font, Joan Vergés, Joan Portas, Joaquim Sala ("Sila") i Josep Font.


Any 1962 (1)
Seqüència de 4 fotos corresponents a l'actuació feta a Sant Jaume Llierca (Festa Petita), el dia 21 de Setembre de 1962. En les dues primeres, sembla que estan tocant un vals, i en la tercera i la quarta estarien tocant un mambo, segons informació proporcionada per en Fulgenci Segura, el qual m'indica també els components que surten a cada foto:
Com a músics polivalents, en veiem uns quants aquí tocant algun instrument que no era precisament el seu habitual: Joan Portas (contrabaix), darrere d'ell, mig tapat, Joan Castañer (bateria), Francesc Pujol i Prat ("Lets"); Miquel Cassú (amb qui vaig coincidir uns quants anys a la Cobla-orquestra Atlàntida) a l'acordió; i Josep Roura, Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes") i Josep Font, en primer terme, i darrere d'ells en Fulgenci Segura, violins.


Any 1962 (2)
Mateixa formació que la foto anterior. Devia ser un escenari on també s'hi feia cinema, doncs a la dreta es veu part d'una inscripció que diu: "No arrimarse a la pantalla".


Any 1962 (3)
Ara tocant el mambo !
Darrere: Fulgenci Segura, a la bateria; Felicià Juanola i Josep Roura, trompetes; Miquel Cassú i Josep Font, trombons.
Davant: Francesc Pujol ("Lets"), contrabaix (en la quarta foto se'l veu més bé); Joan Castañer, veu i trompeta; Joan Portas, saxo tenor; Joaquim Portas (amb qui estic compartint escenari actualment a la Cobla La Principal d'Olot) i Roc Marco Blanch (amb qui vaig conviure musicalment durant quinze anys a la Cobla-orquestra Atlàntida ), saxos alts; i Amadeu Juanola (en "Madeu de can Gafes") a la percussió.


Any 1962 (4)
Foto agafada durant l'execució del mateix mambo, en què els dos saxos alts feien una mica de coreografia ...
Els faristols són obra del músic local i també fuster, Roc Marco Palazón, i durant l'any 2012 han estat restaurats: el dia 9 de Desembre d'aquest any es va celebrar a Tortellà un Concert commemoratiu en homenatge a la Principal de Tortellà , on hi vam actuar la Cobla La Principal d'Olot


Any 1964 (1)
Aquesta seria la darrera temporada de La Principal de Tortellà.
A dalt de tot, a la dreta, hi tenim el cantant i segon trompeta, en Joan Castañer.
Al mig: Joaquim Mas, Ferran Palomeras, Joan Portas (amb qui vaig coincidir dos anys a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa), Miquel Cassú (vaig coincidir amb ell uns quants anys a la Cobla-orquestra Atlàntida) i Josep Font.
A sota: Francesc Pujol ("Lets"), Pere Buscarons (vaig coincidir amb ell els cinc anys que vaig estar a la Cobla-orquestra Màxim's), Ramon Codina,  Joaquim Portas (actualment toquem junts a la Cobla La Principal d'Olot) i Josep Roura.


Any 1964 (2)
Aquí tocant sardanes. Els músics que reconec són:
Darrere: Joan Castañer i Quintana (2n trompeta), Ferran Palomeras i Sitjà (1er trompeta), Josep Font i Jou (trombó), Ramon Codina i Guixé (1er fiscorn), Miquel Cassú i Sastre (2n fiscorn, amb qui vaig coincidir uns quants anys a la Cobla-orquestra Atlàntida) i Josep Roura i Ventura (contrabaix)
Davant: Pere Buscarons i Pastells (flabiol, vaig coincidir amb ell els cinc anys que vaig estar a la Cobla-orquestra Màxim's), Joan Portas i Sala (2n tible), Joaquim Mas i Dorca (1er tible) [amb tots dos tibles vaig coincidir-hi els dos anys que vaig estar a la Cobla-orquestra La Principal de La Garrotxa], Francesc Pujol i Prat (1er tenor) ["Lets",  famós pels seus "cants tirats"] i Joaquim Portas (2n tenor, actualment toquem junts a la Cobla La Principal d'Olot)
Nota, sobretot pels tortellanencs:
Sóc conscient de que pot haver-hi errors en els noms. Si en detecteu algun, m'ho feu saber, sisplau, en els comentaris de sota aquesta entrada, i ho corregiré amb molt de gust !

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!