T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

miércoles, 27 de junio de 2012

LA CATALANA (Amer)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:

Any 1933 (Cartell i detall)
La Cobla-orquestr(in)a La Catalana es va formar l'any 1933 a Amer, provinent de la Cobla-orquestra La Principal d'Amer, i passant a dir-se temporalment, entre una i l'altra, de 1922 a 1930, La Principal Unió. Les raons d'aquests canvis de nom queden amagats en la nit dels temps, diria jo, encara que m'ensumo que podrien ser de caire polític.
Darrere: Joan Parés i Masachs ("Zai")* [contrabaix], Pere Parés i Sidera ("Zai", pare d'en Joan)* [trompeta] i Joan Fontàs i Casas ("Jan de la Teta") [trombó]**
Davant: Joan Fontàs i Riera ("Marxant") [jazzband]***, Esteve Vila i Padrosa [saxo tenor], Miquel Piñana i guitart [saxo alt], Pere Buxó i Domènech [piano]**** i Àngel Piñana i Guitart ("Àngel Santantoni") [violinòfon].
* En Pere i en Joan Parés són avi i pare del conegut i reconegut tiblaire, flautista i saxofonista, Joan Parés i Clarà , que tant alt va deixar el llistó quan es va retirar no fa gaires anys, i del seu germà, també jubilat, el flabiolaire i violinista Pere Parés i Clarà.
** Compositor de la sardana emblemàtica d'Amer "Festa Mil·lenària", també coneguda com la Sardana de l'Alcalde (més info) , que es balla cada any el 16 d'Agost.
*** Pare d'en Pere Fontàs i Puig; ajudava a la seva jove, la Paquita Mitjanas, esposa d'en Pere, en les activitats de la botiga de fotografia que tenien a Amer, era un home molt agradable i simpàtic, encara recordo que quan em va fer una foto, per fer-me somriure em va treure un caramel de darrere la meva orella (jo devia tenir sis o set anys); i en el meu debut en públic amb el saxo tenor, fent el passant matinal de la festivitat de la Verge dels Dolors a Amer, ell hi era (saxo alt), juntament amb en Pere Fontàs (fiscorn), en Joan Riera ["Nin"] (fiscorn), en Tomàs Bahí (saxo alt), algun altre que no recordo ... hauries d'haver escoltat quins xiulets feien les canyes dels debutants ! ( Veure foto de l'esdeveniment aquí )
**** Les primeres notes en un llibre de Solfeig que vaig cantar, les vaig fer amb en Pere Buxó, vaig anar-hi dos anys i m'en vaig cansar -no tornaria a estudiar Solfeig fins els 19 anys- ; regentava un Cafè i donava classes de Solfeig i Piano; gran músic, que hauria anat per concertista de piano, de no haver-se estroncat la seva carrera per la Guerra Incivil Espanyola).
Foto: Arxiu Joan López.


Any 1934 (1)
Darrere: Pere Parés ("Zai"), [1er i únic trompeta] Joan Fontàs ("Jan de la Teta") [1er fiscorn], Joan Parés ("Zai") [2n fiscorn] i Pere Buxó [contrabaix].
Davant: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [flabiol i segon tible], Esteve Vila [1er tible], Miquel Piñana [1er tenor] i Joan Fontàs ("Marxant") [2n tenor].Any 1934 (2)
Darrere: Pere Parés ("Zai"), Joan Fontàs ("Jan de la Teta"), Joan Parés ("Zai") i Pere Buxó
Davant: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Esteve Vila, Miquel Piñana i Joan Fontàs ("Marxant").


Any 1934 (3)
En formació d'Orquestrina:
Pere Buxó [piano], Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [violinòfon], Joan Fontàs ("Jan de la Teta") [trombó], Joan Parés ("Zai") [contrabaix], Esteve Vila [saxo i clarinet], Miquel Piñana [saxo i clarinet], Joan Fontàs ("Marxant") [jazzband] i Pere Parés ("Zai") [trompeta]. (Ostres quin goig seria poder-los sentir per uns instants !)Any 1934 (4)
Aquesta foto no té molt bona qualitat, però com a testimoni i record, crec que està bé el fet de posar-la.
Darrere: Joan Parés ("Zai") [contrabaix], Joan Fontàs ("Jan de la Teta") [trombó], Pere Buxó [piano], Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [violinòfon]
Davant: Joan Fontàs ("Marxant") [jazzband], Esteve Vila [saxo i clarinet] i Miquel Piñana [saxo i clarinet].
Any 1935
Seqüència de dues fotos fetes amb molt poc temps de diferència. Ara hi ha alguns canvis, i ja porten pancartes amb el nom de la formació.
Darrere: Joan Fontàs ("Marxant") [contrabaix], Miquel Sanglas i Planagumà [trombó i jazz-band], Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [violinòfon] i Pere Buxó [piano]
Davant: Joan Fontàs ("Jan de la Teta") [trombó], Pere Parés ("Zai") [trompeta], Joan Duch i Bernada [trompeta]*, Miquel Piñana [saxo i  clarinet] i Esteve Vila [saxo i  clarinet].
Pare de l'Eudald Duch Torrent, trompetista també (a qui veiem en d'altres formacions en aquest blog), i avi d'en Gabriel ("Gabi") Duch, trombonista i bateria de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal .
La segona foto és de l'Arxiu d'en Joan López.


Any 1940
Semblaria la portada d'un díptic (que no tinc) de la temporada 1940-1941.
Acabada la guerra tot just feia un any, i havent de posar el text en la "lengua del Imperio", ja és molt que els hi deixéssin conservar el nom !
La temporada 1942-1943 Joan Fontàs ("Marxant"), Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Pere Buxó, Esteve Vila i Joan Fontàs ("Jan de la Teta") van fundar, amb quatre músics amerencs més la Cobla-orquestra Moderna.
Foto: Fons Col·lecció Lluís Ferrés Planella.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!