T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 27 de juny del 2012

LA CATALANA (Amer)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1933 (1)
Cartell i detall de La Cobla-orquestr(in)a La Catalana, que es va formar l'any 1933 a Amer, provinent de la Cobla-orquestra La Principal d'Amer. Van debutar al Centre republicĂ  Federal d'Amer el dia 1 de març de 1933.
Darrere: Joan ParĂ©s i Masachs ("Zai")* [contrabaix], Pere ParĂ©s i Sidera ("Zai", pare d'en Joan)* [trompeta] i Joan FontĂ s i Casas ("Jan de la Teta") [trombĂł]**
Davant: Joan FontĂ s i Riera ("Marxant") [jazzband]***, Esteve Vila i Padrosa [saxo tenor], Miquel Piñana i Guitart [saxo alt], Pere BuxĂł i DomĂšnech [piano]**** i Àngel Piñana i Guitart ("Àngel Santantoni") [violinĂČfon].
* En Pere i en Joan ParĂ©s sĂłn avi i pare del conegut i reconegut tiblaire, flautista i saxofonista, Joan ParĂ©s i ClarĂ  , que tant alt va deixar el llistĂł quan es va retirar no fa gaires anys, i del seu germĂ , tambĂ© jubilat, el flabiolaire i violinista Pere ParĂ©s i ClarĂ .
** Compositor de la sardana emblemĂ tica d'Amer "Festa Mil·lenĂ ria", tambĂ© coneguda com la Sardana de l'Alcalde (mĂ©s info), que es balla cada any el 16 d'Agost.
*** Pare d'en Pere FontĂ s i Puig; ajudava a la seva jove, la Paquita Mitjanas, esposa d'en Pere, en les activitats de la botiga de fotografia que tenien a Amer, era un home molt agradable i simpĂ tic, encara recordo que quan em va fer una foto, per fer-me somriure em va treure un caramel de darrere la meva orella (jo devia tenir sis o set anys); i en el meu debut en pĂșblic amb el saxo tenor, fent el passant matinal de la festivitat de la Verge dels Dolors a Amer, ell hi era (saxo alt), juntament amb en Pere FontĂ s (fiscorn), en Joan Riera ["Nin"] (fiscorn), en TomĂ s BahĂ­ (saxo alt), algun altre que no recordo ... hauries d'haver escoltat quins xiulets feien les canyes dels debutants ! ( Veure foto de l'esdeveniment aquĂ­ )
**** Debutava aquĂ­ com a mĂșsic professional, als 17 anys. Les primeres notes en un llibre de Solfeig que vaig cantar, les vaig fer amb en Pere BuxĂł, vaig anar-hi dos anys i m'en vaig cansar -no tornaria a estudiar Solfeig fins els 19 anys- ; regentava un CafĂš i donava classes de Solfeig i Piano; gran mĂșsic, que hauria anat per concertista de piano, de no haver-se estroncat la seva carrera per la Guerra Incivil Espanyola).
Fotos: Arxiu Joan LĂłpez.


Any 1933 (2)
Programa de la Festa Major del barri del Firal, d'Amer, celebrada els dies 30 de Setembre i 1 d'Octubre de 1933.
Es va imprimir a Impremta A. Franquet, de Girona.
Foto: Biblioteca Carles Rahola (Girona).


Any 1934 (1)
Darrere: Pere ParĂ©s ("Zai"), [1er i Ășnic trompeta] Joan FontĂ s ("Jan de la Teta") [1er fiscorn], Joan ParĂ©s ("Zai") [2n fiscorn] i Pere BuxĂł [contrabaix].
Davant: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [flabiol i segon tible], Esteve Vila [1er tible], Miquel Piñana [1er tenor] i Joan FontĂ s ("Marxant") [2n tenor].



Any 1934 (2)
Darrere: Pere Parés ("Zai"), Joan Fontàs ("Jan de la Teta"), Joan Parés ("Zai") i Pere Buxó
Davant: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Esteve Vila, Miquel Piñana i Joan FontĂ s ("Marxant").


Any 1934 (3)
En formaciĂł d'Orquestrina:
Pere BuxĂł [piano], Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [violinĂČfon], Joan FontĂ s ("Jan de la Teta") [trombĂł], Joan ParĂ©s ("Zai") [contrabaix], Esteve Vila [saxo i clarinet], Miquel Piñana [saxo i clarinet], Joan FontĂ s ("Marxant") [jazzband] i Pere ParĂ©s ("Zai") [trompeta]. (Ostres quin goig seria poder-los sentir per uns instants !)



Any 1934 (4)
Aquesta foto no tĂ© molt bona qualitat, perĂČ com a testimoni i record, crec que estĂ  bĂ© el fet de posar-la.
Darrere: Joan ParĂ©s ("Zai") [contrabaix], Joan FontĂ s ("Jan de la Teta") [trombĂł], Pere BuxĂł [piano], Ă€ngel Piñana ("Àngel Santantoni") [violinĂČfon]
Davant: Joan FontĂ s ("Marxant") [jazzband], Esteve Vila [saxo i clarinet] i Miquel Piñana [saxo i clarinet].


Any 1935
SeqĂŒĂšncia de dues fotos fetes amb molt poc temps de diferĂšncia. Ara hi ha alguns canvis, i ja porten pancartes amb el nom de la formaciĂł.
Darrere: Joan FontĂ s ("Marxant") [contrabaix], Miquel Sanglas i PlanagumĂ  [trombĂł i jazz-band], Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [violinĂČfon] i Pere BuxĂł [piano]
Davant: Joan FontĂ s ("Jan de la Teta") [trombĂł], Pere ParĂ©s ("Zai") [trompeta], Joan Duch i Bernada [trompeta]*, Miquel Piñana [saxo i  clarinet] i Esteve Vila [saxo i  clarinet].
Pare de l'Eudald Duch Torrent, trompetista tambĂ© (a qui veiem en d'altres formacions en aquest blog), i avi d'en Gabriel ("Gabi") Duch, trombonista i bateria de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal .
La segona foto Ă©s de l'Arxiu d'en Joan LĂłpez.


Any 1940
Semblaria la portada d'un dĂ­ptic (que no tinc) de la temporada 1940-1941.
Acabada la guerra tot just feia un any, i havent de posar el text en la "lengua del Imperio", ja és molt que els hi deixéssin conservar el nom !
La temporada 1942-1943 Joan FontĂ s ("Marxant"), Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Pere BuxĂł, Esteve Vila i Joan FontĂ s ("Jan de la Teta") van fundar, amb quatre mĂșsics amerencs mĂ©s la Cobla-orquestra Moderna.
Foto: Fons Col·lecciĂł LluĂ­s FerrĂ©s Planella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!