T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

miércoles, 20 de junio de 2012

JAZZ NEW YORK
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1928
Primera foto d'aquesta Orquestrina de Tortellà, fundada aquest any 1928 per Francesc Santaló ("L'Esperit") i Narcís Oliveras*, i que més endavant va esdevenir Cobla-orquestra.
Abans de llistar els components, transcric literalment el revers de la postal, que com molts d'altres textos que he reproduït en aquest blog, no té desperdici:Orquestrina - Jazz                                                                  "New York"
Temporada 1928-1929
¡ Ja som aquí !
Ja som aquí, i amb nostre arribada vagi també el nostre més coral saludo.
Ens hem proposat uns quants entusiastes del diví art formar una Orquestrina-Jazz, a l'altura de les millors de Nor-Amèrica, Londres, París, Viena, etc., i creiem sincerament que ho hem aconseguit. Diguiho sinó el sorollós éxit que ja tenim alcansat en el poc temps que portém de formació. Tenim ja tot el material instrumental per a satisfer els esperits més delicats i exigents en aquest modern caire de la cultura musical.
Peró, no volem donar més llauna: els fets i el temps dirán si tenim rahó o no.
L'Orquestrina "New York"
TORTELLÀ (Girona), març de 1928
-------------------------------------------------
L'orquestrina ha adquirit també un piano per posarlo
a disposició dels qui desitjin contractarla i es trobin sense

El Professorat, tal com deia el revers de la postal, era el següent, d'esquerra a dreta:
Darrere: Narcís Oliveras (violí i flex-tone [instrument de percussió, de moda en aquella època, que s'emprava sovint en el ball del xarleston, feia com una mena de xiulet] i també representant de la formació), Josep Ventura ["Pep Candi"] (contrabaix), Pere Santaló (trombó), Ricard Planas (piano) i Francesc Santaló ["L'Esperit"] (saxo alt, el primer saxòfon que hi va haver a les comarques gironines)
Davant: Llorenç Planas ["Bisaroc"] (jazz-band = bateria) i Geroni Carbonell (trompeta [en el revers de la postal posa trompeta alta])
* Narcís Oliveras és pare, avi i besavi d'una nissaga de músics que, val a dir, perdura fins els nostres dies en la persona de la Gemma Oliveras, de qui et convido a veure aquí una petita mostra del seu art, acompanyada al piano per l'Antoni Mas, i en la persona també de la seva germana Raquel Oliveras; a la Raquel i a la Gemma et convido a veure-les cantant a duo en el programa El Club, de TV3. La Gemma i la Raquel són nétes d'en Mateu Oliveras i Blanch  (fill d'en Narcís). Aquesta foto m'ha estat proporcionada per l'altre fill d'en Narcís, i també músic, al mateix temps que renombrat luthier, en Ramon Oliveras i Blanch .Any 1930
Pels instruments que es veuen, l'Orquestrina devia fer també feina de Cobla.
Fou la segona orquestrina de jazz que hi hagué a les comarques gironines, després del Quintet Jazz-Band L'As d'Anglès , fundat l'any 1924. Es va desfer al començar la guerra incivil espanyola.
A la foto hi tenim, d'esquerra a dreta: en Roc Marco , amb el primer saxòfon que hi va haver a les comarques gironines "heretat" , suposo, d'en Francesc Santaló. La tenora que hi ha en primer terme és una Catroi (més endavant en Roc Marco tocaria amb una Turón, la qual vaig sentir durant els dos anys que vaig estar a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa , compartint escenari amb ell); a continuació trobem en Josep Ventura ("Pep Candi"), Joan Brugués ("Genari"), el director i representant, en Pere Santaló (en el centre de la foto, amb el trombó a les mans), Salvador Coll, Joaquim Sala ("Sila") i Llorenç Planas ("de Cal Bisaroc") Per cert: impagable l'altaveu del violí, que, de fet, quan porta incorporat un altaveu s'anomena violinòfon.
Moltes dades d'aquesta i d'altres formacions de Tortellà me les proporciona en Roc Marco (fill), i fins i tot les corrobora en Roc Marco (pare), que als seus 97 anys té una memòria envejable; també m'ha estat de gran utilitat el llibre Tortellà en blanc i negre, editat per l'Ajuntament de Tortellà, de Santi Soler i Simon ("Santi de Câ l'Àngel"), historiador i arxiver de l'Arxiu Històric de Girona.Any 1932 (Cartell)
Cartell de la temporada 1932-1933. A dalt en formació de Cobla, i a baix en formació d'Orquestrina. Al centre, una vista de Tortellà.Any 1932 (Detall Cobla)
Darrere: Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Josep Ventura ("Pep Candi")
Davant: Joaquim Sala ("Sila"), Joan Portas ("Joan del Simà")*, Salvador Coll, Roc Marco i Amadeu Juanola ("en Madeu de Can Gafes").
* Vaig coincidir amb en Joan a la Cobla-orquestra La Principal de la GarrotxaAny 1932 (Detall Orquestrina)

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!