T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

martes, 19 de junio de 2012

JADRIS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:
Anys 40
Aquesta orquestrina de Caldes de Malavella, fundada l'any 1944, és un precedent de la què seria després Cobla-orquestra Maravella.
El nom estava format per les inicials de:
 JOVENTUT ARTÍSTICA DINÀMICA de  RITME   SEGURETAT   (J.A.D.R.I.S.)
Els fundadors foren: Francesc Mas i Ros, Narcís Vendrell, Josep ("Pep") Ferrer i Casellas, Josep Ferrer i Puigdemont (fill de l'anterior, cosí d'en Narcís Vendrell, i germà d'en Lluís, que fundaria molt aviat la Cobla-orquestra Maravella), Lluís Brugada i Roca, Modest Turró i Salvador Callís. Més endavant s'hi integraren, entre d'altres, Josep Vilar i Crous, Pere Hugas, Josep Perxachs i Pròsper Pumareda i Puig. Quan Francesc Mas deixa la formació per dedicar-se de ple a la composició, és substituït pel seu germà Andreu. Aquestes dades són de la tesi d'en Lluís Brugués "LA MÚSICA A LA CIUTAT DE GIRONA, 1888-1985"
En aquesta seqüència de dues fotos de la mateixa actuació hi tenim:
Darrere: Desconegut (trombó), Salvador Callís (trompeta), Alfons Arbussé i Aymerich (contrabaix) i Francesc Mas i Ros (piano i director)
Davant: Lluís Brugada i Roca (saxo), Adolf Ramos (saxo), Narcís Vendrell (saxo) i Josep ["Pep"] Ferrer i Casellas (bateria).
Fotos: Arxiu Núria Arbussé.


Any 1949 (1)
Retratats a Sant Hilari Sacalm el 5 de Juny de 1949.
Drets, d'esquerra a dreta: Josep ("Pep") Ferrer i Casellas, Josep Perxachs, Lluís Brugada, Ernest Margall i Velasco, Narcís Vendrell, Josep Forcada i Estrany i Josep Ferrer i Puigdemont.
Al piano: Francesc Mas.
Detall curiós, potser suggerit pel retratista: tots els músics estan mirant al vocalista.
Foto: Arxiu Josep Perxachs.


Any 1949 (2)
Darrere: Josep Perxachs (contrabaix), Ernest Margall (trompeta), Salvador Callís (trompeta) i Joaquim ["Quimet"] Coma (trombó). Al costat del trombó hi ha un espectador.
Al mig: Francesc Mas (piano)
Davant: Josep ["Pep"] Ferrer i Casellas (bateria), Narcís Vendrell (saxo tenor), Lluís Brugada (saxo alt) i Josep Ferrer i Puigdemont (saxo alt i cantant).


Any 1950
D'esquerra a dreta: Josep Perxachs, Lluís Brugada, Josep Ferrer Puigdemont, Ernest Margall, Narcís Vendrell i Lluís Ferrer Puigdemont (que no era de plantilla, hi devia anar de bolo).


Anys 50 (1)
Foto amb molt poca resolució, agafada a Can Pica , i extreta del blog Serra del Montnegre , on la confonen amb la Cobla-orquestra Maravella , degut segurament a que hi ha algun dels membres que va estar en les dues formacions. S'hi pot identificar d'esquerra a dreta:
Bateria: Josep ("Pep") Ferrer; Piano (en segon terme): Francesc Mas Ros; Saxos: Narcís Vendrell (saxo tenor), Lluís Brugada (saxo alt), noia desconeguda i Josep Ferrer (saxo alt i cantant).


Anys 50 (2)
A peu d'autocar, a l'Hostal Amèrica, a dalt de tot del Port de La Panadella , parada obligada de totes les orquestres gironines, anant i/o vinguent, quan tocaven per terres lleidatanes.


Anys 50 (3)
Tocant al Balneari Prats, de Caldes de Malavella.
Darrere: Josep Bartrina (pandereta), Joaquim Escura (trompeta), Josep Perxachs (contrabaix), Pere Hugas (bateria) i Francesc Mas (piano)
Davant: Josep Vilar (saxo alt), Jaume Campasol (saxo tenor) i Joaquim Poll i Beyres (cantant, amb les maraques a les mans).
Foto: Arxiu Josep Vilar.


Anys 50 (4)
D'aquesta foto i de les següents, la informació que m'arriba de l' Antoni Mas Bou (nebot d'en Francesc Mas Ros) és la següent: Francesc Mas Ros (piano), Pere Hugas (bateria), Josep Perxachs (contrabaix), Josep Esgleyes (2n trompeta), Salvador Callís (1er trompeta), i Joaquim Escura (trompeta); Lluís Brugada (1er saxo alt), Josep Bartrina (3er saxo alt) i Jaume Campasol (saxo tenor); i segons m'explica la Tere Ramos, el cantant és el seu pare, en Joan Ramos Nonó ("Jeannot"), que després aniria al Conjunt Setson (l'any 1956, com a fundador) i més tard a la Cobla-orquestra Maravella (el mateix any 1956).


Any 1952
Festa Major de Sils, 27 de Setembre de 1952.
Trio de ritme: Francesc Mas Ros (piano), Pere Hugas (bateria) i Josep Perxachs (contrabaix)
Darrere: Joaquim Escura (trompeta), Salvador Callís (trompeta) i Pere Anglada (trombó i cantant)
Davant: Jaume Campasol, Josep Vilar i Josep Bartrina (saxos).
Foto: Arxiu Josep Vilar.


Anys 50 (5)
Francesc Mas Ros (piano), Pere Hugas (bateria), Josep Perxachs (contrabaix)
Al mig: Josep Esgleyes (trompeta), Salvador Callís (trompeta) i Joaquim ["Quimet"] Coma (trombó)
Davant: Francesc Gil, Lluís Brugada i Josep Bartrina (saxos)
D'esquenes: Gerard Barba (cantant).


Anys 50 (6)
En aquesta foto enviada per l'Àlex Gil, nét d'en Frances Gil, hi podem veure:
Darrere: Pere Hugas (bateria), Josep Esgleyes (trompeta), Salvador Callís (trompeta) i Joan Gifre (trombó). No surt en Frances Mas Ros (piano)
Davant: Gerard Barba (cantant), Josep Perxachs (contrabaix), Francesc Gil (saxo tenor), Lluís Brugada (saxo alt) i Josep Bartrina (saxo alt).


Anys 50 (7)
Fotografia feta durant la mateixa actuació que l'anterior, on en Salvador Callís canta, amb la trompeta sota el braç.


Anys 50 (8)
I aquí semblaria un ball de Carnaval, on han pujat un parell d'espontanis a tocar les maraques ...


Anys 50 (9)
Foto enviada per l'Àlex Gil, on novament els veiem a peu d'autocar, una mica més modern que el de la foto Anys 50 (2) , i on hi puc reconèixer:
Darrere: Gerard Barba.
Davant: Josep Bartrina, Lluís Brugada, Francesc Gil, Josep Esgleyes i Joan Gifre.

8 comentarios:

 1. hola! el meu avi es deia Salvador Callís Tusell, era d'Arbúcies i era trompetista. Sé que estava vinculat amb la Meravella però no sé com. Intentaré investigar per si és aquest Salvador Callís de la JADRIS (per cert, un nom increïble!) Salut! Anna Cerdà i Callís

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Hola de nou Anna: Avui he averigüat que el segon músic per l'esquerra de la fila posterior d'aquesta foto és el teu avi, en Salvador Callís Tusell. M'agradaria saber que has rebut aquest missatge !

   Eliminar
 2. Gràcies pel comentari, Anna.
  Possiblement sigui el mateix Salvador Callís; de totes maneres, com ja dic a l'entrada, a la foto conec només uns quants músics; no hi reconeixes, doncs, al teu avi, en algun dels dos trompetistes? (si cliques la foto et surt ampliada)
  A reveure !

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Si vas a l'entrada de LA FARNENSE, mira la foto de l'any 1955 a veure si hi reconeixes en Salvador Callís ... ja em diràs
   L'enllaç és: http://fotosformacionsmusicalsdecatalunya.blogspot.com.es/2012/07/la-farnense.html

   Eliminar
 3. A la fotografia 2 dels 50, el cantant és en Jeannot Ramos (o Joan Ramos, no sé quin era el seu nom artístic), el meu pare. Aquesta foto es de la Jadris, d'aquí s'en va anar a la Maravella

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Moltes gràcies, Tere ! Ja ho he actualitzat.
   Si pots, posa't en contacte amb mí, el meu correu és jlm_54@hotmail.com

   Eliminar
 4. el meu pare josep frigola puigdevall tambe estava en els jadris de vocalista , suposo que avans dels anys 50 amb en lluis brugada , josep esgleyes francesc mas ros pere hugas i d áltres
  que no recordo el nom , en aquests blog no hi surt cap foto del meu pare i jo a casa no n´he trobat cap moltes gracies per fer que aquest grup perduri en els nostres cors

  ResponderEliminar
 5. Gràcies per la teva informació, Mª Rosa, a veure si hi ha sort i surt alguna foto !

  ResponderEliminar

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!