T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dijous, 31 de maig de 2012

LA PRINCIPAL DE PERALADA
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Posterior a l'any 1893
Cobla-orquestra de Peralada fundada l'any 1890 amb deixebles de l'Escola del Castell. Era coneguda també com La Cobla Nova, en contraposició a La Cobla Vella.
Aquesta és la foto més antiga que es conserva de La Principal de Peralada.
Darrere: Miquel Albreda i Casanovas ["el Llarg de Palaci"] (2n cornetí), Joan Mont i Buscató ["Manelet"] (1er cornetí), Josep Ferrer i Torres ["el Pacheco"] (1er fiscorn), Josep Serra i Bonal (2n fiscorn) i Miquel Serra i Bonal (contrabaix i director).
Davant: Martí Mont i Buscató (flabiol), Anton Mont i Guanté [?] (2n tible), Jaume Llongueras i Pla ["Met Santaló"] (1er tible), Josep Lleonsí i Casanovas ["Pep Noni"] (1er tenor) i Josep Bigas i Llansó (2n tenor)*.
* Aquesta és l'única foto en que Josep Lleonsí fa el primer tenor i Josep Bigas el segon; al cap de poc temps es van intercanviar les posicions definitivament.
La informació dels noms dels músics d'aquesta foto i succesives, és extreta del llibre LA PRINCIPAL DE PERALADA, d' Inès Padrosa i Gorgot.
Trobaràs més informació d'aquesta cobla aquí i també a les pàgines 80 a 85 de l'article TRES COBLES EMPORDANESES, de Joaquim Gironella i Garañana.


Any 1902
Quins barrets! Quins mostatxos!
Drets: Martí Mont i Buscató (flabiol), Miquel Albreda (2n cornetí), Joan Mont i Buscató (1er cornetí), Hermenegild Marcè i Quintana (1er fiscorn, substitueix Josep Ferrer i Torres), Josep Serra (2n fiscorn) i Miquel Serra (contrabaix i director).
Asseguts: Francesc Pascual (2n tible), Jaume Llongueras (1er tible), Josep Bigas (1er tenor) i Josep Lleonsí (2n tenor).
Foto: Josep Esquirol i Pérez, feta després que la Cobla obtingués la Medalla d'Or en el Concurs de Cobles-orquestres de les Fires i Festes de la Mercè, a Barcelona, l'any 1902. És de la Col·lecció d'en Jordi Gallegos i Córdoba.


Any 1907 (1)
Artística portada del díptic editat la temporada 1907-1908.
L'original no està datat, però poso aquest any donat que aquesta temporada el fiscorn Hermenegild Marcè va marxar a la Cobla-orquestra Antiga Pep, essent substituït per Joan Mont i Pujol ("Xambó"), que va tornar a Peralada l'any 1906, procedent de Granollers, tal com s'explica en el peu de la foto Any 1907 (3).


Any 1907 (2)
A la segona pàgina s'indica la direcció i representació de La Principal de Peralada.
Foto: Fons Enric Mañosas i Barrera.


Any 1907 (3)
En el text de presentació d'aquesta tercera pàgina s'esmenta, per una banda, l'obtenció de la Medalla d'Or en el Concurs de Cobles-orquestra de les Fires i Festes de la Mercè, a Barcelona, l'any 1902; i també es destaca la reincorporació del fiscornaire Joan Mont i Pujol ("Xambó"), després del seu pas per les Cobles-orquestra granollerines La Catalana i La Moderna.
Aquest any 1907 van obtenir també el Primer Premi d'Honor en el mateix Concurs.
Foto: Fons Enric Mañosas i Barrera.


Any 1907 (4)
Darrera pàgina del díptic, on s'indica que es va fer a l'Impremta de J. Serra (no sé si vinculada als germans Miquel i Josep Serra i Bonal).
Foto: Fons Enric Mañosas i Barrera.


Any 1910
Flabiol, tibles, tenores i cornetins, semblen els mateixos de la foto anterior de 1902.
Aquesta foto és feta a Susqueda, avui sota les aigües del pantà del mateix nom, molt a prop d'on visc.
Algú ha vist una cadira?Any 1914
El rètol és un bon indicatiu per establir la data, donat que La Viola d'Or és una faula poètica (sarsuela en tres actes, definida pels seus autors com una rondalla bosquetana) estrenada el 30 d'Agost de 1914 al bosc de Can Terrés, de La Garriga, en el marc de les representacions teatrals conegudes com el Teatre de la Naturalesa, que van tenir lloc entre 1911 i 1914. L'obra, escrita per Apel·les Mestres i Oñós, amb música d'Enric Morera i Viura, direcció coreogràfica de Pauleta Pàmies i Serra, direcció escènica d'Adrià Gual i Queralt, col·laboració escenogràfica de Maurici Vilomara i Virgili, i amb la participació de l'actor Josep Santpere i Pei, va ser pensada i interpretada per a Cobla i Cor. 
He trobat l'edició de 29 d'Agost de 1914 (un dia abans de l'estrena!) del setmanari EMPORDÀ FEDERAL, de Figueres, on a la pàgina 1 [tinc pendent de posar-hi l'enllaç] hi ha una petita crònica que parla de la visita que va fer Enric Morera a Figueres per assajar, a la Sala Edison, la música de La Viola d'Or amb La Principal de Peralada. La relació de Morera amb la formació de Peralada era molt bona, donat que el seu director, Josep Serra, li instrumentava moltes sardanes, i la Cobla les hi estrenava.
En totes les fotos d'aquesta formació hi ha 10 o 11 músics, i en aquesta n'hi ha 12 ... Tinguent en compte que no portaven trombó, una possible raó seria que en aquesta foto hi surt un suplent, o potser dos: el músic de la dreta de tot, a darrere, crec que és en Genís Miàs, que quan va anar a la Cobla-orquestra L'Art Gironí, la temporada 1926-1927 (veure la pàgina 36 de L'Autonomista, Suplement Literari, de 1-10-1925), era anunciada la seva procedència com el "contrabaix suplent de La Principal de Peralada".
Darrere: Josep Blanch i Reynalt (podria ser l'etapa de transició, en que ja ajudava a la Principal de Peralada, sense ser encara de plantilla), Gregori Bosch i Cros, Joan Mont i Buscató, Miquel Serra, Joan Mont i Pujol, Josep Serra (sense bigoti!) i Genís Miàs
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras, Josep Bigas i Josep Lleonsí.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.
Any 1915
Trobo en el blog d'Eulàlia Petit i Vilà aquesta postal enviada l'any 1916; dedueixo que la foto, feta a Parlavà, seria doncs de 1915. En primer terme es veu dues rotllanes d'homes sols, més enllà una rotllana mixta, i al fons una rotllana de dones soles. Els components es corresponen més o menys amb els de la foto anterior.
Un detall logístic: per manca d'espai, tan el flabiol com el contrabaix toquen a baix de l'escenari.
Curiós també els pantalons blancs dels dos tenors.
Foto: Arxiu Eulàlia Petit.


Any 1917 (1)
Darrere: Gil Lloveras i Llindis, Joan Mont i Buscató, Josep Blanch i Reynalt (que substituia Josep Serra*, i que va exercir de director fins la dissolució de la Cobla-orquestra), Joan Mont i Pujol i Miquel Serra
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras, Josep Bigas i Josep Lleonsí.
En Josep Serra va marxar a Barcelona.


Any 1917 (2)
Una imatge amb un lleuger toc d'informalitat o distensió.
Darrere: Gil Lloveras, Joan Mont i Buscató, Josep Blanch, Joan Mont i Pujol i Miquel Serra
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras, Josep Bigas i Josep Lleonsí.Any 1918
Festa Major de Calonge (l'any podria ser 1917). A la foto general es veu que hi ha dues cobles, situades al costat de l'entrada del Castell; no sé quina és la de la dreta.
Detall curiós els claus que sobresurten de la paret darrer dels músics, semblen posats expressament per a penjar-hi els barrets !
Darrere: Gil Lloveras, Joan Mont i Buscató, Josep Blanch i Reynalt , Joan Mont i Pujol i Miquel Serra
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras, Josep Bigas i Josep Lleonsí.
Foto: Arxiu Montserrat Darnaculleta.


Any 1918
Al mirar aquest retrat, convé recordar que el fet de que s'estés fent una fotografia era com un imant per la gent que se'n donava compte ... els músics ja hi estaven acostumats, però el públic, en general, encara no, fet que es constata en la mirada atenta, expectant, d'aquest grup retratat al peu de la cobla.
Darrere: Gil Lloveras, Joan Mont i Buscató, Josep Blanch i Reynalt , Joan Mont i Pujol i Miquel Serra
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras, Josep Bigas i Josep Lleonsí.


Any 1919
Darrere: Gil Lloveras, Joan Mont i Buscató, Josep Blanch i Reynalt , Joan Mont i Pujol i Miquel Serra
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras, Josep Bigas i Josep Lleonsí.
Nota: Aquesta foto me l'envia l'Ignasi Muntada, i crec que és de l'arxiu de l'Eduard Boada; consta com de l'any 1915, però jo li poso 1919, basant-me en l'aspecte físic dels músics, que sí són els mateixos, i tinguent en compte també que en Josep Blanch i Reynalt va entrar l'any 1915.


Any 1920
Darrere: Gil Lloveras, Joan Daró i Olivet (substitueix Joan Mont i Buscató), Josep Blanch, Joan Mont i Pujol i Joan Mont i Roura ["Quendo"] (substitueix Miquel Serra)
Davant: Martí Mont i Buscató, Cast Aiguabella i Fàbrega (substitueix Francesc Pascual), Jaume Llongueras, Josep Bigas i Josep Lleonsí.
Detall curiós: els músics més veterans porten el barret de color fosc, i els més recents, de color blanc.


Any 1921
Actuant a la Plaça Major de Vic.
Darrere: Josep Carré (substitueix Joan Daró), Gil Lloveras*, Josep Blanch, Joan Mont i Pujol i Joan Mont i Roura ("Quendo")
Davant: Martí Mont i Buscató, Cast Aiguabella, Jaume Llongueras, Josep Bigas i Josep Lleonsí.
A partir d'aquesta temporada, Josep Carré passa a segon cornetí i Gil Lloveras a primer. 


Any 1924
Ara ja en són onze, una mica més mudats ... aquest és l'any en que va néixer el meu pare.
Darrere: Josep Carré, Gil Lloveras, Amat Blanch i Reynalt (és el primer any que porten trombó), Josep Blanch i Reynalt, Joan Mont Pujol i Joan Mont i Roura ("Quendo")
Davant: Àngel Blanch i Reynalt (excel·lent violinista, que molt aviat agafaria el trombó, comença aquí com a flabiolaire) Josep Algans i Riera, Cast Aiguabella, Josep Bigas i Josep Lleonsí.
S'incorpora Josep Algans com a 2n tible, i Cast Aiguabella passa a fer el 1er tible.
Foto: Jaume Tort. Possiblement és l'única foto on coincideixen els tres germans Blanch i Reynalt en una mateixa formació ...


Any 1926
Hi ha alguns canvis respecte a la formació anterior.
Darrere: Josep Carré, Gil Lloveras, Miquel Roca i Julià (substitueix Amat Blanch; l'any 1913 havia estat un dels fundadors de la Cobla-orquestra Selvatana; veure foto de l'any 1927 de l' Orquestrina L'Artística, de Salt, on en el text del revers de la postal es fa esment de la seva procedència de la Principal de Peralada), Josep Blanch i Reynalt, Joan Mont i Roura ["Quendo"] (deixa el contrabaix i passa a fer el 2n fiscorn, substituint Joan Mont i Pujol) i Pere Llantà i Vergés*
Davant: Àngel Blanch i Reynalt, Josep Algans, Joan Badosa i Compte(substitut de Cast Aiguabella), Josep Bigas i Josep Lleonsí.
* Aquests dos músics són els que s'incorporen aquesta temporada 1926-1927.


Any 1927 (1)
Darrere: Josep Carré (2n cornetí), Gil Lloveras (1er cornetí), Àngel Blanch i Reynalt (trombó, deixa el flabiol per substituir Miquel Roca), Josep Blanch i Reynalt (1er fiscorn i director), Joan Mont i Roura ["Quendo"] (2n fiscorn), i Pere Llantà (contrabaix).
Davant: Enric Cullell i Sagols (flabiol, ocupa el lloc d'Àngel Blanch, que passa a trombó), Josep Algans (2n tible), Josep Pallisera i Trèbol (1er tible, que es torna a incorporar), Josep Bigas (1er tenor) i Josep Lleonsí (2n tenor).
Foto: Valentí Fargnoli i Anneta (que sortosament posava l'any a la majoria de fotos que feia!). Arxiu Constantí Turró.
Més fotos també a l'Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries, on podeu accedir i veure altres cobles identificades i no identificades: clicar el següent enllaç.


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca la incorporació de l'excel·lent violinista Enric Cullell, que farà "parella" amb el ja consolidat Àngel Blanch, i del flautista i "tiblaire de mèrit" Josep Pallisera.
Foto: Arxiu Constantí Turró.


Any 1928 (1)
... I aquest és l'any en que va néixer la meva mare ...
Darrere: Josep Carré, Gil Lloveras, Amat Blanch i Reynalt (que retorna a la formació, substituint el seu germà Àngel), Josep Blanch i Reynalt, Joan Mont i Roura ("Quendo") i Pere Llantà
Davant: Josep Pagès i Quer (substitueix Enric Cullell), Josep Algans, Josep Pallisera, Josep Bigas i Josep Lleonsí.
Foto: Jaume Tort


Any 1928 (2)
Entre el 28 d'Octubre i el 5 de Novembre de 1928, durant les Fires de Girona, hi va haver diversos actes i exhibicions folclòriques, tal com es pot veure en aquest reportatge del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona. En aquestes cinc imatges preses a la Plaça de Braus podem veure les Cobles L'Art Gironí i La Principal de Peralada tocant una sardana de conjunt (en el video es pot veure les seqüències en el minut 36:07 i el minut 36:39).
S'hi pot identificar gairebé la majoria de components indicats en la foto Any 1928 (1).


Any 1930
Darrere: Josep Carré, Gil Lloveras, Amat Blanch i Reynalt, Josep Blanch i Reynalt, Joan Mont i Roura ("Quendo") i Pere Llantà
Davant: Joaquim Bataller i Llonch (substitueix Josep Pagès), Josep Algans, Josep Pallisera, Josep Bigas i Josep Lleonsí.
Foto: Jaume Tort


Any 1934
Darrere: Amat Blanch i Reynalt [trombó de vares], Josep Bigas [banjo], Pere Llantà [banjo], Josep ("Pepe") Núñez Soler[violí], Josep Blanch i Reynalt [piano i director] i Joan Mont i Roura ("Quendo") [helicó]
Davant: Josep Carré [2n trompeta i representant], Josep Pallisera [jazzband], Gil Lloveras [1er trompeta], Josep Lleonsí [saxo alt] i Josep Algans [saxo tenor].
* Josep ("Pepe") Núñez s'incorporava aquella temporada, i a la Cobla tocava el flabiol.


Any 1935
D'esquerra a dreta: Pere Llantà (contrabaix), Josep Blanch (1er fiscorn), Josep Algans (2n tible), Josep Carré (2n trompeta), Josep ["Pitu"] Túrias i Santaló (flabiol), Pere Angelet i Trèbol (trombó), Joan Mont i Roura ["Quendo"] (2n fiscorn), Josep Bigas (1er tenor), Gil Lloveras (1er trompeta), Josep Pallisera (1er tible) i Josep Lleonsí (2n tenor).
Fins ben entrada la guerra civil encara van tocar en alguns pobles de l'entorn més pròxim, també per la Catalunya Nord. Passada la contesa van fer la seva darrera actuació a Viladesens, l'any 1940. Al dissoldre's, alguns músics deixen l'activitat musical definitivament, i la resta van a d'altres formacions:
Gil Lloveras i Llindis, Josep Pallisera i Trèbol i Josep ("Pitu") Túrias i Santaló van a la Cobla-orquestra Antiga Pep.
Josep Blanch i Reynalt va a la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala.
I Joan Mont i Roura ("Quendo") va a la Cobla-orquestra La Principal de Figueres.
Foto: Bosch (Figueres).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!